Cum începe școala în Timiș? Informații complete despre toate scenariile conturate

clase container module

Activitatea didactică din cel de-al doilea semestru, care va începe pe 8 februarie, se va desfășura în conformitate cu scenariile conturate la nivelul fiecărei unități administrative în care funcționează instituțiile de învățământ preuniversitar, și anume: verde în localitățile unde rata de infectare se află sub unu la mia de locuitori (toți educabilii sunt prezenți fizic în clase), galben pentru comunitățile în care indicele se situează între unu și trei (doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii din clasele a VIII-a, respectiv a XII-a vor învăța în sistem clasic) și roșu acolo unde rata depășește trei la mia de locuitori (doar preșcolarii și elevii din ciclul primar vor învăța față în față).

În cazul în care localitățile în care funcționează una sau mai multe unități de învățământ se carantinează, învățământul se va desfășura exclusiv online.

La nivelul județului Timiș, situația, conform ultimelor date transmise de Direcția de Sănătate Publică, indica un număr de 23 de localități, printre care și municipiul Timișoara, în scenariul roșu, 37 în galben și 39 în verde.

Aceste scenarii vor putea suferi însă modificări până în data de 8 februarie, actualizarea datelor urmând a fi efectuată cu două zile înainte de începerea celui de-al doilea semestru.

Conform ultimelor precizări făcute de autoritățile centrale, scenariile în care vor funcționa unitățile de învățământ vor trebuie adaptate săptămânal, în funcție de datele epidemiologice.

Distanțarea fizică în clasă nu mai este obligatorie

Distanțarea fizică în sălile de clasă nu va mai constitui un element de obligativitate în asigurarea măsurilor de prevenire a riscului de îmbolnăvire, dată fiind infrastructura școlilor care nu permite în toate cazurile instituirea acestei măsuri de protecție.

În funcție de capacitatea sălilor și de numărul de elevi, aceștia vor putea fi plasați câte doi în bancă, pentru a nu se mai recurge la sistemul hibrid de desfășurare a orelor cu jumătate din efectivul educabililor în sistem online, jumătate în clasă.

Distanțarea fizică va fi instituită doar între educabilii din clase diferite.

Masca va fi însă, în continuare, obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, în timpul orelor și în pauze.

Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Județean Timiș se va asigura că toate școlile și grădinițele din aria de competență teritorială vor fi dotate cu produsele de dezinfectare necesare și vor avea configurate circuitele de intrare/ieșire stabilite la debutul anului școlar.

Problema cea mai mare din punct de vedere sanitar o reprezintă numărul insuficient de cadre medicale pentru unitățile de învățământ, în special în mediul rural.

”Triajul epidemiologic începe în familie, în primul rând. Dacă un copil prezintă simptome nu trebuie să meargă la școală.

Dar există situații în care elevii pot fi asimptomatici și să manifeste anumite reacții în apropierea școlii sau chiar în unitatea de învățământ.

Acolo unde există personal medical, acesta va trece prin fiecare clasă pentru a vedea dacă există elevi cu simptome specifice.

În zonele în care nu avem personal medical, reacția profesorilor trebuie să fie una eficientă.

Se va lua legătura cu familiile copiilor pentru ca aceștia să meargă acasă sau la medicul de familie.

Împreună cu DSP-ul am încercat să facem o radiografie a stării de sănătate a elevilor din județul Timiș.

În parte am reușit, prin completarea unor chestionare, dar dorim ca în semestrul al doilea, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara să realizăm, prin acțiuni de voluntariat ale studenților, un screening la nivel de mediu rural și urban mic”, a precizat inspectorul școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu.

O altă problemă identificată de ISJ Timiș vizează zona de personal didactic, respectiv cazurile în care dascălii cu boli cronice nu vor putea fi prezenți, fizic, la școală.

”Dacă directorii unităților de învățământ nu vor reuși să găsească soluții, inspectoratul școlar le va acorda sprijin.

Orarul va trebui adaptat din mers acestei situații care va fi dinamică, pentru că există și riscul ca un profesor sau mai mulți dintr-o școală să se infecteze”, a punctat inspectorul școlar general Marin Popescu.

Mai multe informații legate de măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate în unitățile de învățământ și de aspecte punctuale, care țin de desfășurarea procesului de instrucție al elevilor, vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor educației și sănătății, care urmează a fi prezentat public cel mai târziu în cursul zilei de mâine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cum începe școala în Timiș? Informații complete despre toate scenariile conturate

  1. Dar cu dezinfectarea spatziilor comune, scoli, strazi ,oras ,mijloace de transport ,etc nu spunetzi nimic,doar exista un virus pentru care suntem obligatzzi sa purtam masca!Care-s masurile de sigurantza??????Doar amenzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *