Cum arată bugetarea participativă în România. Timișoara conduce la numărul de proiecte depuse de cetățeni în 2022

111 imobile aflate în zonele de protecție istorică ale Timișoarei vor fi supraimpozitate cu până la 500%

Cum arată bugetarea participativă în România. Timișoara conduce la numărul de proiecte depuse de cetățeni în 2022

Proiectele propuse de cetățeni pot fi finanțate de la bugetul local, însă numai o treime dintre reședințele de județ au aplicat un astfel de program în 2022, conform unui raport realizat de Centrul Român de Politici Europene, scrie g4media.ro.

„În 2022, reședințele de județ cu programe de bugetare participativă au alocat un buget de 33.65 milioane RON pentru acest instrument.

Deși bugetul poate părea semnificativ, el este unul maximal (cel mai probabil nu va fi folosit integral) și reprezintă numai 0.2% din veniturile municipiilor reședințe de județ.

CITEȘTE ȘI: Consilier juridic de la o primărie, reținut pentru luare de mită!

Este totuși o creștere față de anul 2021 (cu un buget de numai 16.5 milioane RON), însă și numărul municipiilor ce au desfășurat un program participativ aproape s-a dublat (13 în 2022 comparativ cu numai 7 în 2021)”, arată raportul menționat

„Numai 13 reședințe de județ au derulat programe de bugetare participativă în 2022. Cu alocări financiare mai degrabă modeste, instrumentul de bugetare participativă este puțin folosit în România.

Este o consecință a unei gândiri administrative care ignoră deseori implicarea cetățenilor în decizia publică locală și nu vede în cetățeni, grupuri civice sau ONG-uri un partener de dialog”, arată raportul.

În plus, 25 de reședințe de județ au programe de bugetare participativă votate prin hotărâri de consiliu local, „iar unele pur și simplu ignoră aplicarea lor.”

Cum arată bugetarea participativă în România în funcție de culoarea politică

„2 din 4 administrații USR (Timișoara, Alba Iulia) au desfășurat programe de bugetare participativă în 2022, cu Brașov având noul regulament în dezbatere publică (anterior, municipiul a lansat programul și în 2020, și în 2021). 6 din 15 (40%) administrații cu primari PNL au implementat bugetarea participativă în 2022 (Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Suceava, Tulcea).

Numai 2 din 15 administrații PSD (Pitești, Baia Mare) au avut un program similar. 1 din 3 administrații UDMR a implementat un program de bugetare participativă în 2022 (Miercurea-Ciuc).

Primăria Târgu-Mureș, condusă de un primar independent, are bugetare participativă de anul acesta. Sibiul, cu primar ales din partea Forumului Democrat al Germanilor, a abandonat procesul după 2019. Primăria Râmnicu-Vâlcea (primar PER) a introdus bugetul participativ tot în 2022.”

Popularitatea programelor

Timișoara conduce la numărul de proiecte depuse de cetățeni în 2022, cu nu mai puțin de 113. Urmează Cluj, cu 87, și Târgu Mureș cu 74. Cele mai puține proiecte au fost depuse în Pitești (6 proiecte), respectiv Tulcea (16 proiecte).

Administrația care va finanța cele mai multe proiecte este Suceava (18 proiecte), urmată de Oradea (17 proiecte) și Târgu Mureș și Baia Mare (10 proiecte).

Un număr ridicat de proiecte nu reprezintă în mod obligatoriu o calitate ridicată a programului, dar arată o efervescență în jurul acestuia și o implicare crescută a comunității.”

Timișoara conduce și în topul cu cele mai multe voturi valide înregistrate, respectiv cel mai votat proiect.

Cu 19,258 voturi valide, respectiv 1,465 voturi pentru cel mai votat proiect, programul este semnificativ mai popular ca în alte municipii.

În Cluj-Napoca, cel mai votat proiect a întrunit 675 voturi, la Oradea 528, iar la Târgu-Mureș 526.

La Tulcea, ce mai votat proiect a avut numai 92 de voturi, iar la Suceava 184.

Vezi mai multe AICI


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *