Cu cât se reduce o factură de 1.500 lei după noua schemă de compensare la gaze şi energie? Două modificări importante

Facturile la gaze vor creşte de la 1 aprilie. Cu cât se vor majora

Guvernul a aprobat în sfârşit plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Ultima lună de iarnă va fi prima în care vom scăpa de facturile uriaşe la energie.

Din februarie, va intra în vigoare o nouă schemă de compensaţii la curent şi gaze, una ceva mai generoasă. Guvernul vrea astfel să cârpească ce se mai poate din criza energetică fără precedent, conform observatornews.ro.

O nouă schemă de plafonare şi compensare valabilă pentru februarie – martie a fost aprobată de Guvern. Sunt două modificări importante pentru facturile la gaze. Prima: scade prețul plafonat, adică cel maxim care poate fi plătit de client, de la 37 la 31 de bani pe kWh.

A doua modificare: clienţii vor primi compensări de 40 la sută din preţul gazului marfă, doar dacă se încadrează într-un consum de până în 300 de metri cubi pe lună. Reducerile de preţ nu se vor aplica retroactiv, ci doar pentru cele două luni: februarie şi martie.

Cu cât va fi redusă o factură de 1.500 de lei?

Concret, cât va câştiga un consumator care se califică atât la plafonare, cât şi la compensare? De exemplu, la un preţ de 50 de bani pe kWh aplicat la un consum de 230 de mc, factura întreagă va fi de 1.500 de lei. Pe schema care va intra în vigoare în februarie, clientul va primi o factură de aproximativ 500 de lei. Deci, o reducere semnificativă, doar că, potrivit unei analize, unul din doi consumatori nu se va încadra în limitele impuse şi nu va primi nicio reducere.

CITEȘTE ȘI: Certificatul verde, desființat de un cunoscut medic timișorean: „Să revenim la ceea ce ştiam înainte / Să ne împărţim în sănătoşi şi bolnavi, nu în vaccinaţi şi nevaccinaţi”

La curent, prețul maxim pentru consumatorii casnici va fi de 80 de bani pe kWh, în scădere de la 1 leu. Pragul de consum va creşte la 500 kWh lunar, față de 300 de kWh, cât este în schema actuală. Iar cei care se încadrează în această limită vor plăti 68 de bani/kWh, potrivit observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *