Cristian Oancea: O anomalie legislativă duce la pierderi de vieți omenești

Specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara trag un semnal de alarmă în privința unei anomalii din legislația sanitară care duce la pierderi de vieți omenești. Astfel, aceștia pledează ca medicii pneumologi să aibă dreptul să dea indicație de investigație computer tomograf cu emisie de pozitron (PET-CT) ca parte integrantă a procesului de diagnostic şi evaluare în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar.

Prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara, a atenționat că, în prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi.

Potrivit medicului timișorean, timpul este esenţial pentru pacienţii cu cancer pulmonar, boală care ocupă primul loc ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, faptul fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului.

Conform specialistului, în multe cazuri care prezintă multiple comorbidități, PET-CT-ul poate stabili dacă se impune intervenția chirurgicală.

„Medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicație de investigație PET-CT (computer tomograf cu emisie de pozitron) ca parte integrantă a procesului de diagnostic şi evaluare în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar. În prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi.

Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală etc.), este justificat să poată da și indicaţia de PET-CT.

În acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere al terapiei. Timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia care ocupă în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, acest fapt fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului.

Cancerul pulmonar este cel mai dramatic dintre toate neoplaziile, deoarece nu are simptome specifice, iar pacienții se prezintă la medicul specialist extrem de târziu.

În condițiile în care, pe mapamond, circa 75 la sută dintre pacienți sunt descoperiți cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate, când intervenția chirurgicală efectuată în scop curativ nu este posibilă, investigația PET-CT devine fundamentală pentru pacienți, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil.

Datele din literatura ştiinţifică susţin faptul că investigaţia PET-CT poate duce la schimbări semnificative în managementul acestor pacienţi în aproximativ 40 la sută dintre cazuri.

Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informaţii esenţiale despre existenţa şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit.

În multe cazuri cu multiple comorbidități, în care aparent, din investigațiile aflate la dispoziția medicului pneumolog, se conturează o soluție operatorie, PET-CT-ul poate tranșa această problemă. În forme tumorale (macronoduli) decizia de intervenție post-PET-CT este adesea salutară. La fel, în forme metastatice unice. În cazul bolnavilor în vârstă, de asemenea, PET-CT versus computer tomografia clasică poate fi decisiv în evitarea unor investigații invazive, posibil traumatizante.

CITEŞTE ŞI: Ruben Laţcău, viceprimarul Timișoarei, ne-a arătat ”diploma de golan”

Ţinând cont de aspectele prezentate, normele legale ar trebui să permită abordarea multidisciplinară în diagnosticul, stadializarea şi managementul pacienţilor cu cancer şi accesul la decontarea serviciului medical    PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit această indicaţie de la un medic pneumolog”, a punctat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns