Creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri. Specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate

pacienti 1

Conform raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20 la sută față de nivelul așteptat.

În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.

CITEȘTE ȘI: Iarna revine în forţă în weekend! Se reîntorc ninsorile și frigul

“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean.

Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI: „Meritocrație” în administrația locală: din „boss” într-un club de manele, șef în Primăria Timișoara

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal.

CITEȘTE ȘI: Patru români, morţi într-un cumplit accident în Italia în timpul unei urmăriri cu Poliţia

Astfel, se impune consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat în unitățile sanitare (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical; continuarea vaccinării antigripale. În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

La mai mult de jumătate din cazuri a fost depisatat virusul gripal

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de aceeași perioadă a anului 2018.

De asemenea, specialiștii atenționează că, față de săptămâna anterioară, numărul de îmbolnăviri a crescut cu peste 70 la sută. În perioada 7-13 ianuarie s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în aceeași perioadă a anului trecut.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, rata pozitivității pentru virusul gripal la cazurile testate a fost de peste 50 la sută. Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la zece, dintre care jumătate au fost înregistrate în ultima săptămână.

Gripa a cuprins mai mult de jumătate din țară

De la începutul sezonului de supraveghere a îmbolnăvirilor, au fost confirmate prin analize de laborator 268 de cazuri de gripă, majoritatea cauzate de virusul A (98 subtip H1 și 53 subtip H3).

S-au înregistrat 142 de cazuri în București, 37 în Constanța, 16 în Argeș, câte 12 în Arad, respectiv Olt, șapte în Iași, șase în Brașov, câte cinci în Dâmbovița, Galați, Prahova și trei în Mureș. Câte două cazuri de gripă au fost confirmate în Timiș, Vrancea, Sălaj, Satu Mare, Buzău și Alba, în timp ca în județele Bihor, Covasna, Gorj, Neamț, Suceava și Ilfov au fost depistat câte un singur caz.

Până la finalul săptămânii trecute, virusul gripal nu a ajuns în județele Bacău, Bistrița, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea.

”Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea. În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită.

Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP. Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Grad ridicat de ocupare în spital

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara funcționează la ”capacitate maximă”, ieri, aproape toate paturile erau ocupate cu pacienți care prezintă diferite infecții virale. potrivit reprezentanților unității sanitare, sunt internate persoane cu encefalită, meningită, diaree, bronșite și stări febrile, toate cauzate de virusuri.

”În cazul virozelor respiratorii, pentru creșterea rezistenței organismului recomand adoptarea unei alimentații sănătoase și consumul de vitamina C.

În ultimul timp, au fost semnalate mai multe cazuri grave de îmbolnăvire la tineri, fapt care poate fi explicat prin scăderea rezistenței organismului cauzată fie de stres, fie de o dietă de tip fast-food, în multe situații pacienții prezentând diabet sau obezitate”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *