Iarna revine în forţă în weekend! Se reîntorc ninsorile și frigul

A fost emis un cod portocaliu de ninsori abundente și strat de zăpadă consistent

Iarna geroasă ia o pauză pentru două zile de primăvară, cu temperaturi de sfârşit de martie. Au fost 7 grade ieri la Bucureşti, cu 23 de grade mai mult faţă de duminică, atunci când Capitala a fost polul frigului în România.

Diferenţe uriaşe şi temperaturi cu aproape 10 grade peste normalul perioadei s-au înregistrat astăzi în mai multe oraşe din sud. În weekend, însă, frigul şi ninsorile se întorc. Tot anotimpul rece va sta sub semnul vremii la extreme. Este un efect al încălzirii globale care a făcut din 2018 cel mai fierbinte an pentru planeta noastră.

Imagini filmate la un interval de aproape 24 de ore, la Vârful Omu, la peste 2500 de metri altitudine: dacă ieri viscolul făcea aproape imposibilă deplasarea pe distanţe scurte, astăzi vremea s-a schimbat radical.

După un weekend de iarnă autentică, când pe Muntele Mic, de exemplu, zăpada a atins şi doi metri grosime şi a acoperit maşinile celor care s-au încumetat să urce spre domeniul schiabil, la poalele munţilor şi mai jos, spre câmpie, ieri s-a instalat un alt anotimp.

Situație similară și în Capitală, În patru zile, Bucureștiul a trecut de la polul frigului, la o scurtă primăvară. Duminică dimineața s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din țară. Au fost minus 16 grade. Astăzi sunt cu peste 20 de grade mai mult.

Diferenţe enorme de temperatură

Vremea la extreme s-a simțit mai ales în sudul ţării. Dacă duminică, la Calafat, au fost minus 10 grade, astăzi la prânz temperatura a urcat la 14. Cu 24 de grade mai mult.

Diferenţe mari de temperatură s-au atins şi în cel mai sudic oraş al României – Zimnicea, care a trecut de la minus 10 la 13 grade.

Temperaturile de azi au fost şi cu 10 grade peste normalul perioadei. La malul mării au fost 9 grade, soare şi o vreme de sfârşit de martie.

Vremea rece revine din weekend

Vremea se va întoarce, însă, la temperaturile normale lunii ianuarie, chiar din acest weekend, când un val de aer rece va pătrunde în România, dinspre Rusia şi va aduce ninsori, în special la munte.

Temperaturile maxime nu vor mai trece de 5 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -8 şi 0 grade. Meteorologii spun că trebuie să ne obişnuim cu vremea la extreme. Schimbările climatice încălzesc oceanele planetei şi aduc tot mai frecvent ploi sau furtuni violente.

Un studiu recent arată că 2018 a fost cel mai fierbinte an pentru Oceanul planetar, din 1958, de când se fac măsurători. Pentru România, 2018 a fost al treilea cel mai călduros an, după 1900, interval în care temperatura medie a crescut cu un grad, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *