Crescătorii de ovine din Caraş-Severin sunt dispuşi să dea toţi mieii de Paşti “la TIR”, în loc să îi vândă în pieţe

Transporturi ilegale de miei și pește descoperite de inspectorii ANSVSA

Crescătorii de ovine din Caraş-Severin sunt dispuşi să dea toţi mieii de Paşti “la TIR”, în loc să îi vândă în pieţe

Crescătorii de ovine din Caraş-Severin preferă să vândă anul acesta mieii în viu intermediarilor, fără să-şi mai bată capul cu sacrificarea şi comercializarea acestora la tarabele sau spaţiile special amenajate din pieţe, a declarat pentru Radio Reşiţa fermierul Mihai Sprânceană din Ţerova, relatează Agenția de presă Rador, citată de g4media.ro.

“Prețul la toate produsele a crescut și firesc crește și prețul cărnii de miel. Dacă anul trecut s-a învârtit undeva în jurul la 38-40 de lei, anul ăsta din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva crescători, va merge undeva pe la 48 – 50 de lei și carnea va fi tot mai puțină.

CITEȘTE ȘI: Primul weekend veloturistic, un succes. 300 de bicicliști pe ruta Timișoara – Serbia

Asta din cauză că au scăzut efectivele de oi în județul Caraș-Severin, pe de o parte și pe de altă parte au început crescătorii să păstreze țurcana de rasă. Oile sunt în evidența asociațiilor și se primesc subvenții pe ele și atunci crescătorilor le convine mai degrabă să crească şi să le vândă adulte la alți crescători sau le țin ei în fermele lor și au avantaje, spune fermierul.

El spune că e prea mare ”tevatura” să vinzi mieii în piețe, din acest motiv ar prefera să-i vândă pe toți în țările arabe, chiar la un preț mai mic.

”Cerinţă pentru carnea de miel va fi pentru că omul, chiar dacă nu-și ia un miel întreg, își va lua o jumătate sau chiar mai puțin și tot va avea puțină carne de miel pe masă, pentru că e o sărbătoare mare. Va fi cerere tocmai pentru că ofertă este mică.

Ca și în alți ani îi dăm la TIR, pentru că până acum treceam printr-o tevatură întreagă ca să ajungem să-i vindem și să luăm un ban. De anul trecut, prima ofertă a celor de la TIR a fost de 16 lei în viu, după aia au mărit la 18. Au oferit chiar și 20 de lei la un moment dat.

Anul ăsta oferta este din start în jur de 20 de lei. Este avantajos pentru cei care vând, au mulți și le va fi greu să-i vândă tăiați pentru că în târguri, în piețe, ştiţi bine care sunt condițiile, trebuie să mai şi plătească ca să vină şi să comercializeze.

Cu siguranţă fermierii se vor reorienta și poate vor accepta oferta celor care vin să ia pentru export pentru că e mult mai ușor, chiar dacă per total, pierd un leu sau 2 pe kilogram, preferă să-i piardă dar nu mai au de lucru.

Vine, deschide ușa TIR-ului, i-au luat, i-au băgat, închid ușile şi asta e“, a mai spus fermierul.

Mihai Sprânceană a mai subliniat că, din cauza scumpirilor, carnea de miel va costa cu până la 10 lei mai mult față de anul trecut, asta înseamnă că un kilogram de carcasă de miel se va putea vinde şi cu 48 – 50 de lei şi în viu peste 20.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *