Coronavirus: Kraken, subvarianta Omicron cea mai transmisibilă. 29 de ţări au raportat deja cazuri de infectare. Medicii din România sunt în alertă

Un accident în laborator - concluziile unui raport al SUA despre cauza probabilă a pandemiei de Covid izbucnită în China

Coronavirus: Kraken, subvarianta Omicron cea mai transmisibilă. 29 de ţări au raportat deja cazuri de infectare. Medicii din România sunt în alertă

O nouă variantă de coronavirus pune în gardă experții din întreaga lume. A fost botezată Kraken, după un monstru marin mitologic, și este cea mai contagioasă de până acum conform stiri.tvr.ro.

În doar o lună, aceasta a ajuns să fie responsabilă de 40% din cazurile de COVID din Statele Unite ale Americii. Iar între timp a fost confirmată și în Europa. Și medicii din România sunt în alertă, dar deocamdată nu sunt semne că îmbolnăvirile provocate de Kraken ar fi mai grave decât cele de până acum.

CITEȘTE ȘI: Investiții în gestionarea apei într-o comună de lângă Timișoara

Subvarianta Kraken a fost identificată în SUA prima dată în octombrie 2022. La începutul lunii decembrie cazurile de infectare cu această subvariantă în SUA erau doar 1 % din total. La sfârşitul lunii, Kraken a ajuns să fie resposanbil pentru aproximativ 40 % din cazuri. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că este cea mai transmisibilă variantă de până acum.

”Putem spune că XBB.1.5 este mai transmisibilă decât toate celelalte subvariante de până acum. Nu avem încă date despre severitatea acestei subvariante sau un tablou clinic despre impactul său, dar nu avem nici indicii că infecţiile sunt mai severe cu XBB.1.5 dar este ceva ce urmărim foarte atent în cadrul studiilor experimentale de laborator, dar şi în datele din lumea reală unde analizăm ratele de spitalizare din toată lumea unde sunt persoane infectate cu această subvariantă”, susține Maria Van Kerkhove

29 de ţări au raportat deja cazuri cu această subvariantă.

Cele mai multe cazuri detectate cu această subvariantă sunt în SUA şi Regatul Unit. Prin secvenţiere au fost identificate cauzi şi în alte ţări europene.

Există posibilitatea ca numărul de cazuri să crească și în spațiul european, însă nu în următoarea lună, deoarece numărul cazurilor în zona europeană este foarte scăzut, anunță Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Însă faptul că e mult mai transmisibilă nu ar trebui să ne îngrijoreze, susţin specialiştii despre subvarianta numită după un monstru marin mitologic.

”Simptomatologic, nu pare să prezinte manifestări mai severe decât ce am avut până acum. Este tot o tulpină derivată din varianta Omicron, care prezintă această capacitate de a evada răspunsului imunitar şi de a infecta foarte rapid un număr foarte mare de oameni.

Tendinţa este spre o infecţiozitate sporită și nu spre o simptomatologie mai severă. Mulţi oameni sunt trecuţi prin boală, mulţi oameni sunt şi vaccinaţi şi trecuţi prin boală, deci o linie de apărare avem împotriva acestui virus”, declară Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Vaccinul pentru varianta Omicron este recomandat mai ales celor care sunt predispuşi la o manifestare mai gravă a unei infecţii respiratorii, cum ar fi cei cu boli asociate sau persoanele în vârstă. În România, puțin peste 5400 de persoane s-au vaccinat cu serul împotriva Omicron.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *