Control politic asupra administratorilor de imobile? FALT cere modificarea Legii Asociațiilor de Proprietari

Control politic asupra administratorilor de imobile? FALT cere modificarea Legii Asociațiilor de Proprietari

Control politic asupra administratorilor de imobile? FALT cere modificarea Legii Asociațiilor de Proprietari

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT) își exprimă nemuțumirea față de procesul de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, atât în forma de proiect propusă de USR cât și în cea propusă de PSD.

La nivelul orașului FALT reprezintă interesele a peste 3552 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara, membră a Ligii HABITAT România. Federația timișoreană a participat în procesul de modificare a acestei legi, alături de Liga Habitat România, la grupul de lucru constituit la Comisia de Administraţie din Camera Deputaţilor din anul 2020 și până în data de 27 iunie 2022, când grupul de lucru a considerat că nu mai e nevoie să se lucreze pe acest proiect, din motive ce nu au fost comunicate public.

Principalul semnal de alarmă pe care îl trage Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara este acela că prin noua lege se dorește ca primăriile să poată exercita un “control politic” asupra administratorilor de condominii, fie că vorbim de administratori PFA sau de firme de administrare a imobilelor de locuit.

CITEȘTE ȘI: Accident pe trecerea de pietoni, la Timişoara. Biciclist lovit de o maşină

În forma actuală, legea prevede că atestatul se emite în baza următoarelor documente: certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară; cazierul fiscal.

Astfel, se poate constata faptul că atestatul nu îşi mai are rostul întrucât faţă de Legea 230/2007, cînd nu era obligatoriu un curs, ci doar un examen la primărie, iar acum primăriile nu ar mai avea nicio treabă, întrucât cele trei documente se pot depune la asociaţie în momentul angajării administratorului.

Petru Olariu, împuternicit al FALT, susține că în cadrul grupului de lucru un deputat, fost primar, a venit şi a spus că e inutil acel atestat din moment ce Primăria nu mai examinează persoana, pentru că ea a urmat un curs şi ca atare această birocraţie este inutilă, argument care a fost luat în considerare de către deputați și ca atare au propus abrogarea prevederilor referitoare la atestat.

La comisia consultativă, când s-a discutat oportunitatea atestatului, reprezentantul Ministerului Dezvoltării a motivat necesitatea prin faptul că primăriile trebuie să aibă un control al administratorilor şi că asociaţiile nu ar fi capabile să verifice cele trei documente.

”Adevărul este că se doreşte un control politic din partea Primăriilor asupra administratorilor de condominii. Deşi Primăria nu mai poate refuza emiterea atestatului, sunt Primării care abuzează şi dau HCL-uri prin care pun alte condiţii, astfel încât să poată retrage acel atestat cum vor ele și atestatul să devină o sperietoare pentru administratori, prin care Primăria să se poată folosi de administratori, mai ales în campaniile electorale și nu numai atunci.

Acest lucru a fost dovedit de unul dintre parlamentarii din comisie, la solicitarea preşedintelui comisiei şi a unor deputaţi care se făceau că nu cunosc ce se întâmplă în Primării. Aşa cum decurg lucrurile la comisie, se pare că toată munca grupului de lucru a fost doar de faţadă, că vor să îmbunătăţească legea, iar acum procedează tocmai invers.

Comisia de administraţie, pe lângă faptul că nu ne-a dat posibilitatea de a participa să susţinem propunerile noastre, a mai găsit o altă modalitate ca deputaţii să nu poată să îşi spună părerea decât din argumentele reprezentantului Ministerului Dezvoltării, prin faptul că nu a prezentat deputaţilor tabelul de lucru pe care s-a lucrat la grup”, a declarat Petru Olariu (foto), împuternicit al FALT.

Reprezentanții Federației Asociațiilor de Locatari Timișoara îi încurajează pe toţi cei interesaţi de modul cum va arăta noua lege să urmărească lucrările Comisiei de administraţie şi să încerce să discute cu parlamentarii care au promis că susţin proiectele de modificare și îmbunătăţire a legii, iar acum, spun cei de la FALT, nu le mai susţin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *