Constantin Duma, supranumit fotograful Revoluției anti-comuniste de la Timișoara, expune la ICR Londra, în cadrul evenimentului „Freedom / Libertate“

Constantin Duma, supranumit fotograful Revoluției anti-comuniste de la Timișoara, expune la ICR Londra, în cadrul evenimentului „Freedom / Libertate“

Constantin Duma, supranumit fotograful Revoluției anti-comuniste de la Timișoara, expune la ICR Londra, în cadrul evenimentului „Freedom / Libertate“.

Sediul Institutului Cultural Roman de la Londra găzduiește, până în data de 15 ianuarie 2024, expoziția foto-documentară „Freedom/Libertate“, dedicată Revoluției Române din 1989 și conflictului din Ucraina. În cadrul acesteia sunt prezentate fotografii istorice din 1989, de la Timișoara, fotografii din prima linie a războiului din Ucraina, imagini cu refugiații ucraineni din România, precum și articole și note de presă de la cele două evenimente care au modelat istoria Europei, după cum anunță ICR.

”Fotografiile explorează multiplele fațete ale luptei pentru libertate. Ȋn cadrul evenimentului dedicat Revoluției Române din 1989 și luptei din Ucraina, expun trei fotoreporteri remarcabili: Andreea Alexandru (Associated Press), Constantin Duma (Agerpres), supranumit fotograful Revoluției de la Timișoara, și Vadim Ghirdă (Associated Press), deținător al Premiului Pulitzer pentru fotografiile sale de război”, se precizează într-un comunicat de presă. Tot până la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor, publicul va avea acces și la expoziția în aer liber „Timișoara Incognito“, prezentată pe panouri în jurul sediului ICR Londra din Belgrave Square.

Andreea Alexandru a debutat în fotojurnalism în anul 2008 ca fotoreporter al agenției Mediafax, în București. Din anul 2011 a devenit un colaborator permanent al agenției internaționale Associated Press (AP).

Andreea Alexandru a acoperit exodul civililor ucraineni în România odată cu începerea războiului declanșat de Federația Rusă și a continuat prin a urmări integrarea lor în societatea românească, fie ca a fost vorba de artiști care lucrează în România, fie de copii care și-au început educația mergând în scoli romanești. În activitatea de la AP a primit numeroase distincții în competițiile globale ale agenției. Face parte din echipele AP de elită, care acoperă evenimente internaționale de relevanță globală, precum ar fi funeraliile Reginei Elisabeta a Marii Britanii sau încoronarea Regelui Charles al III-lea.

Constantin Duma, supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara, face fotografie de peste 50 de ani, având înclinație preponderent spre fotografia de peisaj și cea urbană. În prezent este un fotoreporter cunoscut în țară și peste hotare, fiind parte activă a vieții culturale din Timișoara.

De peste 20 de ani este fotoreporter la agenția națională de presă Agerpres, un loc cu care se identifică și care îi oferă mereu provocări. Constantin Duma a lucrat cu colective de fotografi de la care a învățat foarte mult, mai ales cât timp a activat în cadrul Muzeului de Istorie. Acolo a învățat să comprime mesajul fotografic după documentare. Încă de la primele semne ale Revoluției, Constantin Duma a făcut fotografii care reprezintă o parte importantă a documentelor Revoluției de la Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Timișoara, 16 Decembrie 1989. Mai întâi, ne-am învins teama…

Vadim Ghirdă și-a început activitatea la Associated Press în 1990. În următorii zece ani a acoperit evenimentele din România de după căderea comunismului, războiul din Transnistria, conflictele din timpul destrămării Iugoslaviei în Bosnia, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord.

În prima decadă a anilor 2000, a asistat la confruntările dintre palestinieni și armata israeliană, evoluțiile din Irak după finalul războiului condus de Statele Unite. Mai recent a surprins bombardamentele americane împotriva grupării Statul Islamic la frontiera dintre Turcia și Siria, ocuparea Crimeei de către forțele Federației Ruse și conflictul care a început în estul Ucrainei după aceasta.

S-a deplasat în Ucraina cu o lună înaintea începerii războiului dintre Rusia și Ucraina petrecând zece săptămâni la începutul luptelor din această țară. A revenit ȋn Ucraina la un an de la începerea războiului. Este coordonatorul AP pentru România și Republica Moldova.

Este câștigătorul mai multor premii pentru fotografie precum Atlanta Photojournalism Seminar First Prize 2007, 2015 și 2023; Clarion Prize 2008; premiul I al Asociației Fotografilor de Presă Americani, în 2013; World Press Photo 2017; Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre 2022 și Premiul Pulitzer pentru fotografie de război în 2023, alături de un colectiv fotografic.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Constantin Duma, supranumit fotograful Revoluției anti-comuniste de la Timișoara, expune la ICR Londra, în cadrul evenimentului „Freedom / Libertate“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *