Consilieri bogați, consilieri săraci

consiliul local timisoara

Declarațiile de avere ale politicienilor și ale funcționarilor publici reprezintă unul dintre puținele „delicii” care îi mai rămân omului de rând atunci când vine vorba despre transparență.

Aruncând câte o privire prin aceste formulare completate mai mult sau mai puțin conștiincios de către puternicii zilei, fiecare poate să știe cât de bine este situată din punct de vedere material persoana căreia i-a încredințat (sau nu) puterea de a decide în probleme de interes general ori local.

La Timișoara avem de toate: aleși mai înstăriți sau fără propriul acoperiș deasupra capului, fără mașină și chiar fără venituri pe anul precedent. De la bijuterii a căror valoare trece de 10.000 de euro până la datorii de zeci de mii de euro, avem de toate, inclusiv cum se pot câștiga constant bani foarte frumoși exclusiv ca angajat al statului român.

În ceea ce privește conducerea Primăriei Timișoara, șeful instituției, care a câștigat recent un nou mandat de patru ani, nu are salturi spectaculoase în declarația de avere.

Singura excepție o constituie achiziționarea unei noi mașini, un Renault fabricat în 2013, achiziționat în leasing, pentru care Nicolae Robu va plăti aproximativ 14.300 de euro.

Primarul și soția lui nu au depozite bancare (de fapt, acestea au devenit total nerentabile), dar dețin acțiuni la mai multe SIF-uri.

În total, anul trecut, Robu a avut venituri de 249.312 lei, cu o medie de 20.776 de lei (4.600 de euro) lunar. Interesant este că toți banii provin de la instituții de stat: primărie (69.504 lei), Universitatea Politehnica (156.162 de lei) și Academia Oamenilor de Știință din România (10.602 lei).

Milioane și milioane…

Anul trecut, administratorul public Sorin Drăgoi a fost foarte activ din punct de vedere financiar sau cel puțin așa reiese din declarația sa de avere, pe care a reactualizat-o de câteva ori.

Drăgoi a cumpărat, a vândut și a donat apartamente, terenuri, un spațiu comercial și o… semiremorcă.

Între timp, de pe declarația de avere a dispărut apartamentul de la Viena, pe care îl deținea împreună cu fosta soție, dar au rămas constante ceasurile de 30.000 de euro și tablourile de 10.000 de euro.

Dacă anii trecuți, Drăgoi își împrumuta propria firmă cu peste un milion de lei, la ora actuală, el deține o casă de 111 mp în Dumbrăvița, un Fiat 1.100 de colecție, din 1939, și un Mini Cooper din 2006, a mai vândut un teren de 62.000 de euro, deținând 338.000 de lei în cont și o investiție de peste 100.000 de lei. Firma Dragotext a fost împrumutată cu 745.832 de lei, iar veniturile încasate de la primărie s-au ridicat la 48.935 de lei (puțin peste 4.000 de lei lunar).

Nimic spectaculos la viceprimari

Dacă la viceprimarii Dan Diaconu și Traian Stoia nu se observă mari fluctuații în declarațiile de avere pentru 2015, comparativ cu anul precedent, noul viceprimar Farkas Imre nu deține nici un teren în proprietate.

În schimb, are un apartament în Timișoara și o casă de vacanță la Baia de Fier, precum și trei autoturisme: BMW din 2003, Volkswagen din 2007 și Hyundai din 2016. Nu are depozite bancare, dar nici datorii, iar anul trecut a realizat venituri de 37.680 de lei, ca manager general al unei firme.

Bani din mai multe surse…

Consilierii personali ai primarului Nicolae Robu și-au făcut publice declarațiile de avere. Dacă pe seama lui Robert Kristof s-a glumit spunându-se că primarul îl plătește doar ca să-i țină telefonul în timp ce-și trasmite conferințele de presă pe Facebook, declarația de avere ne arată că tânărul consilier și-a obținut veniturile din mai multe surse, doar 7.389 de lei reprezentnd banii primiți de la primărie.

În rest, actualul consilier local timișorean a câștigat astfel: 17.328 de lei ca manager pentru tehnologia informației la o firmă cu sediul în Coștei, 1.002 lei ca manager la Kristof Residences SRL din Caransebeș, 5.344 de lei ca expert evaluator la Agenția Română de Asigurare a Calității în

Învățământul Superior, 2.707 lei ca „expert reviewer” la o organizație din Finlanda, 2.685 de lei – bursă de studiu de la Universitatea Politehnica și 7.308 lei ca director la Incuboxx. În același timp, Robert Kristof a și dat 61.215 lei la Kristof Residences SRL, acumulând datorii de 48.625 de lei către o bancă și către o persoană fizică, scadente în 2020 și 2022.

…sau aproape deloc

În schimb, Ionuț Nasleu, fost senator PRM, fost director-adjunct la RATT și fost șef la Agenția Națională de Restituire a Proprietăților, devenit din luna ianuarie consilier personal al primarului Nicolae Robu, nu stă extraordinar cu averea.

Pe declarația lui nu figurează nici terenuri, nici imobile, dar există două autoturisme (Land Rover și Smart) și o motocicletă Yamaha. În anul 2015, Ionuț Nasleu a realizat 78 de lei în funcția de consilier personal al primarului (în declarație scrie „78.00 LEI”), acumulând datorii de 90.900 de lei, inclusiv către un executor judecătoresc.

În afara satisfacerii curiozității publice, este de presupus că instituțiile abilitate ale statului urmăresc declarațiile de avere depuse de persoanele publice conform legilor în vigoare și sesizează eventualele inadvertențe. Altfel, fiecare ar scrie acolo ce și cât dorește, iar restul ar fi doar un simplu cancan…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Consilieri bogați, consilieri săraci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *