Clinicile private din Timișoara sunt în extaz: în nici unul dintre cele cinci spitale publice pentru adulți din oraș nu se pot face, până la anul, investigații CT gratuite

Clinicile private din Timișoara sunt în extaz: în nici unul dintre cele cinci spitale publice pentru adulți din oraș nu se pot face, până la anul, investigații CT gratuite

Cu două luni înainte de finalul anului, pacienții care primesc de la medicul specialist bilet de trimitere pentru efectuarea, gratuit, în ambulator, a investigației imagistice de computer tomograf (CT) nu o pot face la nici unul dintre cele cinci spitale de stat din Timișoara.

Spitalul CFR și Spitalul Clinic Municipal de Urgență nu au încheiat un contract de decontare a cheltuielilor pentru realizarea investigațiilor imagistice de tip CT cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș (CJASTM).

Spitalul Clinic Militar de Urgență, care are încheiat contract de decontare a respectivelor cheltuieli cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (AOPSNAJ), și-a epuizat deja fondurile alocate inclusiv pentru luna decembrie, astfel că pacienții trebuie să aștepte începutul anului viitor pentru a spera la un CT gratuit în incinta Spitalului Militar.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” și Spitalul Clinic Județean de Urgență sunt singurele spitale pentru adulți din Timișoara (al treilea fiind Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”) care au încheiat contract cu CJASTM pentru efectuarea investigațiilor de tip CT.

La “Victor Babeș”, la fel ca la Spitalul Militar, pacienții sunt informați că trebuie să-și ia gândul, până la anul, de la efectuarea unui CT decontat de CJASTM, din același motiv al epuizării fondurilor. Desigur, însă, oamenii au și varianta efectuării investigației imagistice contra cost, la prețuri apropiate sau chiar identice cu cele practicate de clinicile private.

Am lăsat la urmă Spitalul Județean, pentru că aici întâlnim o situație aparte. Astfel, SCJUT a încheiat cu CJASTM contractul pentru efectuarea serviciilor de imagistică în data de 10 octombrie 2022, dar nu a cheltuit nimic din banii alocați în luna trecută și lucrurile nu se vor schimba nici în lunile noiembrie și decembrie. Ca atare, fondurile alocate prin CJASTM în lunile octombrie (72.000 lei), noiembrie (79.000 lei) și decembrie (73.000 lei) vor rămâne necheltuite, în timp ce pacienții vor fi nevoiți să se îndrepte spre clinicile private.

De ce se întâmplă așa ceva? Pentru că, absolut întâmplător, după încheierea contractului cu CJASTM, două dintre cele trei aparate CT ale Spitalului Județean Timișoara s-au defectat, astfel că, rămas cu un singur aparat, spitalul mai poate acoperi doar investigațiile imagistice de tip CT efectuate în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și pacienților internați. SCJUT mai are și un al patrulea computer tomograf, dar acest aparat amplasat într-un modul în curtea spitalului în timpul pandemiei de coronavirus urmează să fie relocat în incinta unității sanitare, iar întreaga procedură durează câteva luni, răstimp în care CT-ul nu poate fi utilizat.

CITEȘTE ȘI: Întâmplare tristă la Timișoara. Pentru unii, civilizația e încă mult prea departe…

Și uite-așa, în Timișoara anului de grație 2022, în spitalele publice, unde sunt fonduri, nu sunt aparate funcționale, iar unde sunt aparate funcționale, nu mai sunt fonduri, așa că efectuarea gratuită a investigațiilor de computer tomograf într-un termen rezonabil rămâne o utopie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Clinicile private din Timișoara sunt în extaz: în nici unul dintre cele cinci spitale publice pentru adulți din oraș nu se pot face, până la anul, investigații CT gratuite

  1. Toate aparatele din spitalele de stat sunt defecte , sau au probleme birocratice,
    desigur doar o coincidență.
    Cele private merg k unse .
    Privat vs stat 3-0 prin neparticipare.
    Csf ? N-ai csf !

  2. Aici nu vine DIICOT si DNA/DGA ca sa faca putina ordine? Subit nu mai functioneaza aparatura. Mafia din spitalele timisorene a devenit CRIMINALA, pentru ca toate aceste autosabotaje conduc la decese ale unor oameni care, intr-un stat normal in care coruptia nu este o regula, ar mai avea zile.
    Oare cati sunt cei care nu-si vor permite investigatiile din sistemul privat, contracost? Cati vor muri in absenta unor diagnostice corecte puse si la timp? Oamenii astia care lucreaza in sistemul medical de stat nu mai au nici un pic de constiinta. Si-au amputat-o in numele zeului BAN. Toti se cred fie mici dumnezei, toti se instagrameaza in curtile unor viloace cu piscine si alte acareturi demne de oameni de afaceri care invart sume anuale de zeci de milioane de euro. Este o rusine ceea ce a devenit Timisoara din punct de vedere al asistentei medicale. Ca sa extirpe un cancer precum doctorul Gaspar de la Padurea Verde a trebuit sa intervina institutii din alte judete. In Timisoara „sistemul” a metastazat Sper ca toti astia din institutiile statului care ar trebui sa ii supravegheze pe coruptii astia din Sananate, ca si cei care cer bani oamenilor pentru tratamentele teoretic gratuite, sa „beneficieze” la un moment dat de aceleasi conditii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *