Clădirile istorice din Timișoara și-ar putea recăpăta farmecul de altădată

cladiri istorice 1

În urma recentelor modificări apărute la Legea privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, se creează cadrul necesar pentru ca imobilele cu valoare istorică să fie reabilitate cu finanţare din partea primăriilor, urmând ca acestea să își poată recupera cheltuielile efectuate.

La Timișoara a existat un astfel de program încă de la începutul anului 2014, dar nu a putut fi pus în aplicare din cauză că municipalității i s-a reproșat că se comportă ca un soi de bancă și că finanțează proprietari privați. În noile condiții, urmează ca sumele alocate în buget la începutul anului pentru clădirile istorice să fie, în sfârșit, utilizate. Proprietarii trebuie, totuși, să știe că reabilitarea nu va fi ieftină.

Pornită de la Timișoara, la inițiativa viceprimarului Dan Diaconu, modificarea legislativă va putea da un nou imbold punerii în valoare a bogatului patrimoniu arhitectural al orașului. Prevederile legislative anterioare au fost completate cu lucrări de consolidare a acoperișurilor clădirilor, înlocuire de tâmplărie sau elemente exterioare funcționale, lucrările de intervenție fiind considerate investiții de interes local.

La cererea justificată a asociațiilor de proprietari, consiliile locale pot aproba avansarea sumelor necesare lucrărilor, pentru a acoperi contribuția proprie a acestora. Aceste sume vor fi apoi recuperate în maximum zece ani, durata exactă și modul de rambursare fiind stabilite prin hotărâre de consiliu local.

Programul de la Timișoara

Prin programul adoptat prin hotărâre de consiliu local la începutul anului 2014, Primăria Timişoara urma să achite integral contravaloarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi să recupereze de la proprietari 80 la sută, într-o perioadă de zece ani, în baza contractelor de finanţare semnate şi a constituirii garanţiei imobiliare asupra imobilului. Diferenţa de 20 la sută va fi considerată sprijin financiar nerambursabil suportat de municipalitate.

Cei interesați trebuie să știe că toate costurile legate de documentația tehnică necesară obţinerii autorizaţiei de construire, precum şi documentaţia tehnico-economică necesară executării lucrărilor cad în sarcina proprietarilor şi reprezintă contribuţia proprie la acest program.

Primăria Timişoara va organiza licitația pentru desemnarea constructorilor care vor realiza lucrările de reabilitare, iar asociaţia de proprietari îşi va desemna un reprezentant în comisia respectivă. Demersurile pe care unele asociații de proprietari le făcuseră deja au fost stopate în urma avertizărilor venite din partea unor organe de control de la Curtea de Conturi.

Reluarea programului a fost confirmată de primarul Timișoarei, Nicolae Robu: „Vom relua acele proiecte pe care le-am avut și vom începe cu clădirile la care totul este deja pregătit. La noi nu a fost o problemă de bani, ci că nu am avut voie să intervenim. La nevoie, facem rectificare de buget”.

Optimism și la Direcția de cultură

Sorin Predescu, directorul Direcției județene de cultură Timiș, consideră că ajustarea legii este bine-venită și constituie un act reparatoriu. „La vremea când a fost adoptat legea, în 2011, s-a pornit de la ideea că va apărea o legislație specială pentru monumentele istorice, dar aceasta nu s-a mai întâmplat. Au fost eliminate restricțiile, iar acum este posibilă intervenția administrației locale. Vom vedea dacă primăriile au într-adevăr bune intenții – nu mă refer la Primăria Timișoara – ci la celelalte localități din Timiș, care au pe raza lor monumente istorice. Problemele nu sunt simple, de obicei, este vorba despre clădiri mari, cu mulți proprietari, la care trebuie intervenit înainte ca degradarea să fie ireversibilă. Așteptăm ca fiecare administrație locală să-și stabiliească prioritățile în acest sens”, a spus Predescu despre modificarea legii.

Directorul de la cultură avertizează, însă: „Valorile sunt destul de mari la reabilitarea clădirilor istorice, atât la proiectare, cât și la execuție. Primăria Timișoara face un recensământ cu privire la stadiul de degradare, pentru aplicarea taxei de paragină, astfel că vom ști până la sfârșitul anului care este starea imobilelor. Aceasta pornește de la probleme minore, la foarte multe clădiri, dar ajunge până la punerea în pericol a imobilului și a locatarilor, la altele”.

Regulament avem, banii au fost alocați, lege există, astfel că Tmișoara ar putea, în câțiva ani, să-și recapete, măcar parțial, farmecul istoric care o definește.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Clădirile istorice din Timișoara și-ar putea recăpăta farmecul de altădată

  1. Stimata Administratie a Timisoarei, pina cind Legea 230/2007 la art. 2 nu va fi modificata in sensul obligarii imobilelor cu mai multi proprietari de a se constitui in Asociatii de proprietari devenind astfel persoana juridica, ma indoiesc ca veti avea multi interlocutori calificati. Si nu va faceti iluzii ca o vor face benevol, sunt niste cheltuieli de infruntat iar bautura si tigarile sunt scumpe! Las’ ca merge si asa!

    1. De ce, ti se pare tie ca proprietarii varstnici (pensionari) din cladirile istorice se delecteaza cu tigarile si bautura??!! Mare este gradina si multi idioti se apuca sa posteze imbecilitati!

    2. tanti Valentina , ne jignesti prin subintelesul ” …. bautura si tigatile sunt scumpe ! ” ,pensionarii majoritatea absoluta au responsabilitate civica si personala , Era mai bine sa veniti cu proopunerea de a se angaja responsabilitate juridiuca Primariei mUnicipale ca PROPRIETAR si ADMINISTRATOR al cladirilor din zonele istorice , colaborand cu ministerul culturii ,academiei etc, cu interes colateral de pastrare si administrarea cladirilor . FONDURI SUNT create din impozitele si taxele contribuabililor ….. lipseste interesul ……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *