Circa 4.200 de timişeni aşteaptă cu înfrigurare renta viageră agricolă

taran

Beneficiarii rentei viagere agricole s-au obişnuit să îşi încaseze dreptul financiar pe la mijlocul anului, însă regula pare să fi fost uitată de guvernanţi. Banii cuveniţi rentierilor pentru 2016 nu au fost viraţi nici până în prezent, iar oamenii se întreabă ce se întâmplă, fără să primească, însă, vreun răspuns oficial.

Anul trecut, de pildă, renta a fost plătită încă din iunie pentru majoritatea beneficiarilor, iar în alţi ani achitarea sumelor s-a efectuat tot în lunile de vară. În judeţul Timiş există circa 4.200 de rentieri agricoli, iar majoritatea şi-au vizat carnetele de rentier încă de astă-primăvară, perioada pentru vizare întinzându-se de la 1 martie până la sfârşitul lunii august.

„În anii trecuţi, plata rentei agricole se efectua la destul de scurt timp după vizare. Rentierii agricoli sunt cei mai disciplinaţi dintre beneficiarii plăţilor pe care le efectuăm. Cei mai mulţi dintre ei se prezintă pentru vizarea carnetelor încă din primele zece zile. Nu avem un răspuns, la nivel teritorial, cu privire la cauza întârzierii plăţilor. Cert este, însă, că termenul legal pentru virarea banilor este data de 30 noiembrie, deci mai este ceva timp”, susţine Florin Faur, directorul centrului timişean din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Renta viageră agricolă a fost instituită în 2005, prin Legea nr. 247, ca o măsură de stimulare a comasării suprafeţelor arabile în exploataţii mari, rentabile. Au putut obţine renta persoanele fizice cu vârsta de până la 62 de ani care şi-au vândut sau şi-au arendat pământul. Valoarea rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol vândut şi a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar arendat.

Pentru suprafeţele mai mici de un hectar, suma încasată de beneficiar este proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. Renta agricolă viageră este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului beneficiarului. A putut fi obţinută, însă, doar până la sfârşitul anului 2009, când s-a suspendat primirea de noi beneficiari.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *