Cel mai valoros proiect cu fonduri europene din Timiș, la start

proiect timis

Astăzi, la Palatul Administrativ, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, și Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim SA, au semnat contractul de finanțare pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020, inclus în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

CITEȘTE ȘI: Prognoza meteo 18 – 31 martie. După zile călduroase, vremea se răceşte în toată ţara şi revin ploile

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu în Timișoara și în 81 de localități din județul Timiș, cuprinse în 44 de unități administrativ-teritoriale: Banloc, Belinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sânandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Voiteg, Victor Vlad Delamarina.

Astfel, vor beneficia de acces la apă potabilă 380.000 de locuitori ai județului Timiș, iar 53.000, de canalizare. Concret, se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 de kilometri de conducte de alimentare cu apă, șase stații de epurare, 412 kilometri de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) regional.

CITEȘTE ȘI: Laura Codruța Kovesi, prima reacție la moartea fostului șef al DNA Timișoara

Lucrările se vor desfășura în perioada 2019 – 2023. Valoarea proiectului este de 180 de milioane de euro, din care 135,6 milioane fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 20,7 milioane de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 20,5 milioane cofinanțare Aquatim.

Societatea de apă și canal Aquatim se află deja la al treilea mare proiect de investiții cu fonduri nerambursabile, după proiectul ISPA în valoare de 45,32 milioane de euro (din care 32,2 milioane fonduri nerambursabile) și POS în valoare de 118,87 milioane de euro (din care 87,9 milioane fonduri nerambursabile).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *