Catolicii se pregătesc pentru Învierea Domnului

domul catolic

Credincioşii romano-catolici se pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Pentru ei, astăzi este Sâmbăta Mare, zi aliturgică precedând momentul în care cu toţii se vor bucura de Lumina Pascală. La Timişoara, la Domul din Piaţa Unirii, la ora 8, membrii Capitlului Catedral au recitat Laudele.

Între orele 10 şi 21 este timp de veghe şi adoraţie euharistică la Mormântul Sfânt, aşezat în partea stângă a bisericii, la altarul Răstignirii Domnului. Celebrarea Vigiliei Pascale (Învierea) va începe la ora 22, în faţa Domului, unde se va desfăşura ritualul sfinţirii focului. Poporul va intra cu lumina nouă, binecuvântată, în catedrala romano-catolică, unde se va intona Praeconium-ul Pascal (Imnul bucuriei Învierii).

Va urma Liturghia Cuvântului, formată din mai multe lecturi şi Psalmi din Vechiul şi Noul Testament, apoi sfinţirea apei de botez, înnoirea promisiunilor de la botez şi Liturghia Euharistică, la sfârşitul căreia se va desfăşura Procesiunea de Înviere. Celebrant principal va fi Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, iar de partea muzicală a Vigiliei şi Liturghiei se va ocupa Corul „Exultate”, avându-l ca dirijor pe Bajkai-Fábián Róbert, organistul Domului.

Mâine, de Paşti, Sfânta Liturghie solemnă va începe la ora 10 şi îl va avea drept celebrant principal tot pe E.S. Martin Roos. Partea muzicală va fi interpretată de Corul şi Orchestra Catedralei, avându-l ca dirijor pe prof. dr. Walter Kindl, capelmaestrul Domului, iar la ora 17,30 se va oficia Vespera Solemnă cu participarea Capitlului Catedral, urmată, la ora 18, de o sfântă Liturghie în limba română. Luni, în prima zi a Săptămânii Luminate, liturghiile de la Dom se vor celebra după programul duminical. La ora 9 va fi oficiată liturghia în limba maghiară, la ora 10 – în germană, iar la orele 11,30 şi 18 – în limba română.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns