Mai sunt doar puţine zile până la Ajunul Crăciunului, când obiceiul românesc cere să avem casa curată, masa pusă și, bineînțeles, bradul împodobit. Dacă pomul de Crăciun a pătruns în traidiția europeană încă din Evul Mediu, iar în cea românească în secolul XIX, simbolistica bradului – ca pom al vieții – ne este familiară de mai multe veacuri.
Lăsând istoria la o parte, să revenim la achiziționarea bradului și a podoabelor necesare, pentru că nu mai avem prea mult timp de căutat și negociat.
Adepții cumpărării unui brad adevărat, retezat din pădure, au de unde alege, dar, deocamdată, în piețele timișorene nu e înghesuială prea mare. Un brăduț de circa un metru, des și frumos, adus de la o pepinieră din Sălaj, costă 80 de lei, în timp ce unul de doi metri și jumătate, bun pentru o instituție sau o vilă respectabilă, 550 de lei.
Ceilalți brazi diferă ca mărime, aceasta fiind direct proporțională cu prețul. Tot brazi naturali tăiați găsim și în parcarea unui hipermarket. Sunt aduși din Danemarca și nu costă atât de mult ca în Piața 700: 40-50 de lei unul micuț și 150 cel de aproximativ 1,70 metri. Totuși, cumpărătorii strâmbă din nas chiar și la auzul prețului pentru cel mai scund copăcel.
La hipermarket, găsim brazi românești în ghiveci, cu 75 de lei bucata. Pe etichetă ni se mulțumește că am optat pentru un astfel de arbore, dar ni se atrage atenția că acesta poate fi ținut în casă timp de câteva săptămâni doar cu condiția să stea departe de sursele de căldură. Alte magazine mari oferă și vouchere drept răsplată pentru cei care aduc brazii la ghiveci înapoi, așa că ideea poate fi luată în considerare.
Poate că ar fi mai bine să ne îndreptăm atenția și spre brazii cei mai ecologici, adică din… plastic. Costă în jur de 100 de lei, ba chiar și mai mult dacă e mai înalt sau mai des, dar – vorba unei doamne care studia ambalajul unui specimen – „ăsta n-are moarte. După Bobotează, l-am strâns, l-am împahetat și l-am dus în boxă. Anul viitor va fi la fel de frumos”.
Dacă în materie de brad cam acestea ar fi opțiunile, atunci când ne referim la decorațiunile de sezon, fiecare poate să-și lase imaginația să plutească în voie.
Globurile viu colorate sau sclipitoare și beteala de toate felurile umplu rafturile magazinelor în această perioadă. La fel ca la orice cumpărături, fiecare își știe bugetul, dar cei care vor să-și împodobească bradul cu globuri noi în acest sezon ar trebui să rezerve cel puțin vreo 60 de lei în acest scop.
Cutiile cu globuri costă 4,99 lei/trei bucăți, 7,99 lei/șase bucăți, 14,99 lei/12 bucăți sau 25,99 lei o coroniță din globuri. Nu uitați de instalațiile de iluminat, care pornesc de la 10 lei, ajungând chiar și la 60-70 de lei pentru cele exterioare. Există oferte și pentru cei care doresc decorațiuni mai deosebite: un pomișor cu leduri – 60 de lei, modele autocolante pentru ferestre, cu reni sau oameni de zăpadă, de la cinci la 30 de lei sau – de ce nu? – faimoasele instalații cu laser ce pot scălda casa în lumini multicolore, atât de lăudate la televizor, pentru care trebuie să scoateți din buzunar 250-300 de lei.
Una peste alta, dacă nu există vreun brad de plastic depozitat în boxă și setul de globuri de anul trecut, ar trebui pus deoparte pentru pomul de Crăciun și decorațiunile aferente de la 100 de lei și până unde… îl ține buzunarul pe fiecare. Dar nimănui nu-i pare rău, pentru că sărbătoarea are loc doar o dată pe an.
D-na Damian : în piețe/magazine, nu sunt BRAZI ; sunt MOLIZI ! Brazii, sunt f. scumpi !