Capcana din maşinile românilor: Detaliul pe care șoferii îl ignoră şi le poate aduce o amendă de 3.000 de lei

masca masina

Un detaliu pe care mulţi şoferi îl ignoră sau poate chiar nici nu îl cunosc îi poate costa scump. Amenzile ajung până la 3.000 de lei. Ce regulă trebuie respectată?

CITEȘTE ȘI: Consiliul Naţional al Elevilor: „Este inadmisibil. Dacă situația va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anului școlar”

O alarmă ne poate feri de hoţi şi implicit de foarte multe probleme atunci când este montată pe maşină, acasă sau la firmă. Puţină lume ştie însă că o alarmă mult prea zgomotoasă poate aduce după sine o amendă consistentă.

Specialiştii spun că o alarmă care se încadrează în limitele legale nu ar trebui să deranjeze cu sunetul său.

„Respectă limitele legale undeva în jur de 15 wati, cam așa este nivelul sonor, nu am avut probleme cu clienți care să vină să reclame faptul că sirena sună foarte tare. Produsele respective au marcajul CEE, avem ok-ul să le comercializăm”, explică Cătălin Damian, reprezentant firmă sisteme de securitate, pentru Digi24.

Problema este că internetul este plin de anunţuri de comercializare a unor alarme la preţuri foarte tentante, care nu respectă însă toate normele legale. Preţul pentru o astfel de alarmă de maşină pleacă de la circa 50 de lei, iar la cele pentru locuinţe de la 150 de lei. Dacă alegem însă o astfel de variantă nu ne garantează nimeni că sunetul produs de alarmă se încadrează în limitele legale.

„Nu este de agreat de a se cumpăra de pe internet pentru că de acolo nu putem avea garanție tehnică, o certificare a producătorului, nu ne putem adresa nimănui, ne bucurăm că dăm 10 lei, apoi avem mari probleme cu el”, spune George Duminică, specialist sisteme de securitate.

Amenzile prevăzute în legislaţie pentru astfel de alarme mult prea zgomotoase sunt de până la 3.000 de lei. Problema este însă că poliţistul care vine să aplice amenda ar trebui să aibă cu el un mijloc tehnic, omologat, de măsurare a intensităţii sunetului.

„Ar trebui să fie amendă maximală de până la 3.000 de lei, avem legislație, nu are cine să o aplice, dacă ar veni un polițist și ar aplica amenda, fără un mijloc tehnic, omologat, cu metrologia făcută din care să rezide că a fost depășit acel nivel, procesul verbal ar fi ușor contestabil”, explică avocatul Adrian Cuculis.

Un sistem de securitate cu alarmă, admis de lege pentru mașină costă aproximativ 700 de lei, iar unul pentru spații interioare poate începe de la 2.500 de lei, fără montaj.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *