Campanie pentru depistarea cancerului de sân. Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara readuc în atenție importanța prevenției pentru această afecțiune

Campanie pentru depistarea cancerului de sân. Specialiștii de la Spitalul "Victor Babeș" Timișoara readuc în atenție importanța prevenției pentru această afecțiune

Campanie pentru depistarea cancerului de sân. Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara readuc în atenție importanța prevenției pentru această afecțiune

Cancerul de sân continuă să fie, în România, principala cauză de mortalitate la femei. Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

Practic, 16 la suta din totalul deceselor ca urmare a unei afecțiuni oncologice sunt cauzate de cancerul de sân.

Depistarea precoce a malignității și începerea imediată a tratamentului face ca nouă din zece femei cu cancer mamar fie să se vindece complet, fie să trăiască mai bine de zece ani de la diagnosticare.

CITEȘTE ȘI: Sprijin financiar pentru crescătorii de animale

Asta înseamnă că peste 95 la sută dintre femeile cu o boală oncologică de sân pot să supravietuiască, dacă afecțiunea este depistată într-o formă incipientă.

România nu are în prezent un program național de screening de sân.

Există doar programe locale, inițiate de diferite entități sanitare.

Specialiștii de la Spitalul deBoli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara trag un semnal de alarmă și readuc în atenție importanța prevenției pentru această afecțiune.

Astfel, pe tot parcursul lunii octombrie, într-o campanie inițiata de Spitalul „Victor Babeș”, medicii unității sanitare vor prezenta diverse informații legate de cancerul de sân.

„Colegii noștri, conf. dr. Diana Manolescu, medic primar imagist, conf. univ. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală, dr. Emilian Olteanu, medic specialist anatomie patologică și prof. dr. Cătălin Marian, medic primar medicină de laborator, vor vorbi despre ceea ce trebuie făcut pentru depistarea precoce a unui nodul la sân, de ce este obligatorie efectuarea unei mamografii periodice, ce înseamna o biopsie ghidată ecografic pentru prelevarea unei probe dintr-un tesut tumoral, care este traseul pe care îl urmează o pacientă, de la suspiciune până la confirmarea diagnosticului, importanța medicului genetician, de ce este necesară stabilirea subtipului de cancer mamar de către medicul anatomo patolog, dar și identificarea genelor care au suferit mutații de către medicul de laborator, toate acestea ducând la o abordare terapeutică modernă”, a transmis conducerea spitalului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *