Căldură înăbușitoare la Timișoara: Disconfortul termic, un inamic teribil în sezonul fierbinte

Un medic timişorean trage un semnal de alarmă privind şocul termic

Căldura devine înăbușitoare la Timișoara, în ciuda faptului că mercurul din termometre nu atinge valori extrem de ridicate. Disconfortul termic este resimțit de fiecare dintre timișoreni. În aceste condiții se impune respectarea recomandărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş pentru perioadele cu temperaturi ridicate şi disconfort termic.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus, 1 august: 58 de cazuri noi în județul Timiș. Situația la nivel național

Măsurile propuse de specialiști cuprind: evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11-18, purtarea de îmbrăcăminte lejeră, din țesături cât mai subțiri, de culori deschise și acoperirea întregului corp pentru a proteja pielea de arsurile solare.

Evitaţi să circulați pe distanțe lungi și expuse complet soarelui. Beți zilnic între 2- 2,5 litri de apă, de preferință apă plată, fără a aștepta să apară senzația de sete. Consumați cât mai multe fructe și legume în stare crudă (salate), iaurt și lapte bătut, în general optați pentru o alimentație ușoară și dacă este posibil evitați alimentele prăjite. Reduceți consumul de cafea, evitați băuturile carbogazoase și alcoolul.

Optați pentru dușuri cu apă caldă (nu fierbinte, nu rece) și mențineți o riguroasă igienă personală. Evitaţi efortul fizic pe parcursul zilei, atât timp cât temperaturile depășesc gradul de confort pentru organism. De asemenea, evitaţi consumul crescut de zahăr. Persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să rămână acasă pe timpul zilei și să consulte medicul de familie, respectiv cel curant, pentru adaptarea schemei de tratament, dacă condițiile cer acest lucru.

Supravegheați cu mare atenție copiii. Nu-i lăsați să se joace în plin soare, la ore cu temperaturi ridicate și în zone aglomerate și hidratați-i cu atenție. Aerisiți locuințele/încăperile dimineața și seara după care închideți ferestrele și folosiți draperii sau jaluzele de culoare deschisă. Folosiți lumina artificială cât mai puțin și numai acolo unde este necesar.

Adaptați aparatele de aer condiționat la o temperatură cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientului. Păstrați contact permanent cu persoanele pe care le știți a fi bolnave, singure sau cu probleme mari de adaptabilitate termică.

Verificați zilnic prospețimea alimentelor gătite și păstrate la rece, precum și a produselor cumpărate. Evitaţi consumul de dulciuri cu creme și alimente cu sosuri și maioneză. Închideți orice aparat electro–casnic de care nu aveți nevoie.

În cazul unui disconfort fizic prelungit (temperatură, dureri persistente etc.) luați legătura cu medicul de familie”, sunt recomandările DSP Timiș. Acestea sunt adresate întregii populații însă sunt vizate mai ales persoanele vârstnice, bolnave cronic și copiii. Corpul medical atrage atenția asupra faptului că în timpul verii, respectiv a perioadelor cu temperaturi înalte (peste 33 de grade Celsius) se produce o creștere corespunzătoare a transpirației, care, de regulă, are rol de regulator termic și care împiedică supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde săruri minerale și vitamine și este, astfel, expus mai ușor la consecințe negative. Principalele simptome în astfel de situații sunt oboseală fizică și psihică, stare de disconfort, iritabilitate, greață, vărsături, cefalee (dureri de cap) amețeli, leșin, dureri musculare, insomnie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *