În câteva comune din județul Timiș vor demara, în curând, lucrările pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în cauză sunt sunt Margina, Topolovățu Mare, Denta, Moravița și Coșteiu, după cum anunță Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș.
Suprafața totală a celor cinci comune este de 37.132 de hectare, iar valoarea totală estimată a lucrărilor de cadastru general este de 4,864.292 de lei, fără TVA.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în coordonarea Ministerului
Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a inițiat o procedură de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 24 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din șase județe, printre care se numără și Timișul.
Lucrările de cadastru general sunt finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR), proiectul major privind “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare
a proprietăților în zonele rurale din România”, iar selectarea firmelor de cadastru care vor executa lucrările se efectuează prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Achizițiile se desfășoară pe loturi, fiecare unitate administrativ-teritorială reprezentând un lot. Suprafața totală estimată a celor 24 de comune împărţite în 24 de loturi este de 195.870 de hectare. Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 25,659 milioane de lei, fără TVA. Procedura va fi finalizată cu încheierea de contracte multianuale pentru fiecare lot, pentru o perioadă de 24 de luni. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 19 august.
Alte 50 de UAT-uri timişene au solicitat finanţare, în acest an
Proiectul “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) 2015 – 2023, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5,758 milioane de hectare, din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.
Valoarea totală a programului derulat de ANCPi este 312,891 milioane de euro, din care 265,957 milioane reprezintă
fonduri externe nerambursabile, de la Uniunea Europeană.
Selectarea UAT-urilor din zonele rurale a fost făcută după următoarele criterii de prioritizare: localități care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României; comune care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe; localități în care sunt identificate zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal
la proprietate.
Mai e de menţionat că nu mai puţin de 50 de UAT-uri din Timiş – exceptând, desigur, cele cinci comune care sunt cuprinse în proiectul cu alocare prin POR – au solicitat, pentru acest an, finanţare în cadrul PNCCF.
UAT-urile respective sunt Banloc, Bârna, Belinţ, Biled, Boldur, Brestovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Chevereşu Mare, Ciacova, Criciova, Curtea, Darova, Deta, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Fârdea, Ghilad, Ghiroda, Giarmata, Giera, Giulvăz, Gottlob, Jamu Mare, Jimbolia, Jebel, Lugoj, Maşloc, Nădrag, Ohaba Lungă, Parța, Peciu Nou, Periam, Pesac, Pietroasa, Săcălaz, Sacoșu Turcesc, Șandra, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Saravale, Satchinez, Şag, Teremia Mare, Timişoara, Tomeşti, Valcani şi Victor Vlad Delamarina.
Suma totală solicitată în acest an de cele 50 de comune şi oraşe timişene însumează 5,800 milioane de lei.