„Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire”. Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

"Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire". Ce nu ai voie să faci de Buna Vestire

Creştinii sărbătoresc astăzi Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gabriel a vestit-o pe Fecioară Maria că-l va naște pe Iisus. Este zi de dezlegare la peşte, adică toţi credincioşii care ţin post au voie să mănânce specialităţi din carne de peşte. Puține sunt gospodăriile în care nu miroase astăzi a crap, caras ori păstrăv prăjit, stropit cu mujdei și servit cu mămăligă.

Călin Budai, preotÎntotdeauna praznicul Bunei Vestiri cade în sfântul şi marele post al Paştelui. Această zi, împreună cu ziua Floriilor, duminica dinainte de Paşte este dezlegare la peşte. 

CITEȘTE ȘI: Primăria s-a apucat de spălarea străzilor Timișoarei

Roxana Man, director muzeul etnografic Anton Badea : Această zi se mai numeşte şi ziua cucului. Cucul este o pasăre cu semnificaţii simbolice, care cântă de la echinopsiul de primăvară şi până la solstiţiul de vară. 

În ajunul sărbătorii, copiii să umble prin sat echipaţi cu clopoţei şi cu boate. Mergeau din casă în casă. Făceau zgomot şi loveau copii cu boatele. După liturghie, credincioşii merg direct la păstrăvărie, pentru a alege peştele pe care îl vor pune pe jar sau în tigaie. Batranii cred ca n-ar strica sa punem pe pragul casei pâine și sare, drept hrană pentru îngerii care ne vor veghea tot anul, dar mai ales, pentru a păstra liniştea şi armonia.

Buna Vestire e ca şi ziua de Paşte. Atunci a vestit îngerul la Maica Domnului, care l-a născut pe Iisus. Certurile și beţiile sunt interzise cu desăvârşire.

Postul Pastelui este cel mai mare al anului. În cele 48 de zile de post, credincioșii au doar doua dezlegari la peste. Următoarea zi va fi de Florii.

sursa: observatornews.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *