Bugetarea participativă, prezentată drept creație proprie de Dominic Fritz, era un concept deja inventat

Bugetarea participativă, prezentată drept creație proprie de Dominic Fritz, era un concept deja inventat

Timișorenii vor fi chemați să decidă pentru o parte dintre proiectele edilitare, începând cu anul viitor. Așa-numita bugetare participativă este un concept aplicat în orașe din întreaga lume, chiar și în România, ba chiar în Regiunea Vest, vezi cazul Municipiului Deva, unde concursurile de proiecte propuse, dar și votate de cetățeni, merg ca unse de mai mulți ani, la fel ca investițiile respective.

Primarul Dominic Fritz, însă, își proclamă originalitatea, susținând că viziunea bugetării participative l-a cuprins în urma întâlnirilor cu cetățenii.

”Timișoara decide! s-a născut din ideile, soluțiile și nevoile pe care timișorenii le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei, în cartiere sau cu alte ocazii. Este primul program de bugetare participativă al Timișoarei, un instrument prin care cetățenii vor putea propune și decide proiectele prioritare pentru cartierul lor. Transferăm, astfel, către cetățeni responsabilitatea deciziei pentru o parte din bugetul Timișoarei, pentru anul 2022”, a spus primarul Fritz.

CITEŞTE ŞI: Un bărbat și-a ucis soția și copiii, apoi s-a sinucis din cauza unui certificat verde falsificat

Bugetarea participativă prezintă, așadar, avantajul că măcar o parte din fondurile Primăriei va fi direcționată cu cap, în folosul real al timișorenilor, dacă programul se va aplica așa cum trebuie. Până una-alta, însă, aceiași timișoreni așteaptă de la primar să descopere, tot în premieră mondială dacă dorește, conceptul de bun management edilitar.

Trei milioane de lei pentru proiecte propuse de cetățeni

Dincolo de efortul propagandistic al primarului, însă, rămâne de văzut în ce măsură va funcționa de-adevăratelea bugetarea participativă în capitala Banatului. Întreg procesul se va derula pe o platformă online, care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, după cum ne dezvăluie Dominic Fritz, el mai anunțând că vor fi organizate ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte, însă la braț și cu oameni mai destoinici din societatea civilă, care vor ajuta municipalitatea să monitorizeze corectitudinea desfășurării programului.

”Pentru anul viitor propunem un buget de trei milioane de lei, din care estimăm că vom putea finanța zece proiecte care sunt propuse de cetățeni, pentru cetățeni. Proiectele trebuie să fie din domeniile mobilitate urbană, recreere, reducerea poluării, îmbunătățiri aduse comunității și digitalizare”.

CITEŞTE ŞI: ”A doua opinie” în suspiciunea de cancer vine din Austria

După ce vor fi votate de cetățeni, proiectele vor fi incluse în bugetul local, urmând să fie implementate prin grija aparatului de specialitate al primarului, fie în anul în curs, fie anul următor dacă sunt proiecte foarte complexe care au nevoie de perioade mai lungi pentru punerea în practică.

Regulamentul programului este deocamdată în consultare publică. Detalii despre consultarea publică la care sunt așteptate opiniile timișorenilor pot fi accesate urmând link-ul https://bit.ly/3deJgkv, iar proiectul regulamentului poate fi găsit la adresa web https://bit.ly/3DiToDx.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Bugetarea participativă, prezentată drept creație proprie de Dominic Fritz, era un concept deja inventat

  1. USR-ul lui Dacian Cioloș continuă declinul, până la 11%. Si daca MAGIGIENI din USR continue cu aruncatul banilor de la bugetele local pe tot felul de ABURELI,festivale GAY,piste de biciclisti cu stalpisori,audite externe internationale si interne,angajari peste angajari,parcurile ca niste gaoaze de buruieni,caldura in case sa nu mai vorbi,cresterea de taxe si impozite si altele si cele 11% sant multe procente Si sa puna capac la toate vor sa reintroduca sistemul securist din inainte de 89 USR pregătește un proiect demn de vremea comunismului. Ce presupune „Legea turnătorului la locul de muncă”, gândită și la stat și la privat

    1. Ai uitat sa spui ca este primul primar care are o „creatie”proprie de a lasa spitalele,scolile,gradinitele si locuitori orasului fara apa calda si caldura.Nici macar Ceasca nu a reusit performanta asta cu portia era dar cand era frigeau caloriferele nu cu 37 grade celsius la plecarea din centrale ca acuma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *