Băncile și mesele pregătite pentru turiștii din Timiș au intrat la apă (foto)

banci in apa

În urmă cu vreo doi ani și jumătate, exact în ziua în care, în România ante-revoluționară, aveau loc defilări în toate orașele din țară, 23 august 2017, la Timișoara se lansa un nou produs turistic. Ne referim la Eco Timiș, un proiect realizat prin colaborarea a patru parteneri, doi din Serbia și doi din România:

Centrul de Voluntariat şi Mişcarea de Conservare a Naturii Pancevo (lider de proiect), Camera de Comerț şi Industrie Pancevo (partener), Asociaţia Miltonia Timişoara (partener), Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Judeţul Timiş Timişoara (partener). Proiectul a fost aprobat şi finanţat de Uniunea Europeană prin Programul de cooperare transfrontalieră Interreg IPA CBC România – Serbia în data de 14 Iunie 2017.

De pe site-ul www.eco-timis-network.eu, aflăm că echipa angrenată în proiect și-a asumat “sarcina de a promova și de a dezvolta un nou produs turistic în zona văii râului Timiş de la izvoare (Munții Semenic), la granița dintre Serbia – România și până la gura de vărsare a Timişului în Dunăre (localitatea Pancevo) pe întregul parcurs al râului Timiș, respectiv 359 km”.

Cităm în continuare de pe site: “De asemenea, proiectul nu ia în considerare doar aspectul socio-economic, ci punctează insistent asupra principiilor ecologice, inclusiv a celor care încep de la titlul proiectului <<Eco Timiș (Tamiš)>> prin toate activitățile, rezultatele și obiectivele sale și prin includerea celor 5 elemente ecologice: drumeții, ciclism, canotaj, pescuit sportiv și observarea păsărilor”.

Bugetul proiectului (901.814 euro), asigurat integral din fonduri europene, a fost împărțit astfel între cele patru entități participante: Centrul de Voluntariat și Mișcarea de Conservare a Naturii Pancevo – 216.830 euro, Camera de Comerț și Industrie Pancevo – 199.888 euro, Asociația Miltonia – 180.816 euro, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș (APDT Timiș) – 304.279 euro.

După lansarea cu fast a acestui nou produs turistic, în conferința de presă desfășurată la Consiliul Județean Timiș în 23 august 2017, nu s-au mai auzit prea multe despre proiect până prin primăvara-vara anului 2019. În raportul de activitate pe anul trecut, APDT Timiș (asociație înființată în 2014 sub umbrela Consiliului Județean Timiș) preciza:

“În luna august, se intensifică activitățile pe proiectul european Eco Timiș. Au loc întâlniri și discuții cu primarii vizați de proiect, se stabilesc detalii împreună cu specialiștii de mediu privind amplasarea mobilierului, este pregătită Regatta pe râul Timiș, de la izvoare, în Caraș-Severin, până la vărsare, în Pancevo”.

Informațiile prezentate în raportul de activitate sunt confirmate și de o postare de pe pagina de Facebook a Primăriei Comunei Șag:

“Proiect european Eco Timiș la Șag. Azi, 7.08.2019, am avut o ultimă întâlnire cu directorul executiv al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș, doamna Delia Barbu, pentru a trage ultimele concluzii legate de proiectul ce urmează să fie implementat pe raza localității noastre, mai precis pe malul Timișului! Astfel, după discuție am decis ca în cele trei locuri de belvedere, în zonele unde râul Timiș dezvoltă plaje naturale, prin proiectul Timiș să amplasăm: 59 mese, 118 bănci, 30 umbrare, 100 coșuri de gunoi”.

Postarea e mai lungă și vizează mai multe acțiuni, noi am selectat partea care face obiectul articolului de față și anume amplasarea mobilierului urban pe malul Timișului.

La ceva vreme după publicarea acestor informații, undeva prin toamna anului trecut, au apărut, într-adevăr, piesele de mobilier anunțate, pe malul Timișului, la Șag, Parța, Urseni, ca să ne oprim doar la localitățile din imediata vecinătate a Timișoarei.

Apariția mobilierului urban pe malul Timișului a fost remarcată și de locuitorii din zonă, unii dintre ei postând fotografii și punând întrebări pe Facebook. Astfel, pe grupul “Parța Altfel”, un internaut se întreba: “Oare a văzut cineva cât au costat băncile și mesele puse la iernat pe malul Timișului? Ar fi interesant câți bani s-au aruncat”.

Iar pe grupul “Șagul pentru toți!!”, un alt utilizator scria: “Tot citesc de câteva zile articole de ziar cu gunoiul de pe Timiș. Păi cine naiba o pus coșurile și băncile alea acolo și cât or fi costat ele? Că acum e secetă, dar la primăvară, când vin ploile, o să le ia apa și le duce la sârbi pe toate. Să pui tu bănci și coșuri de gunoi în albia râului să vină oaia să-ți mănânce din palmă”.

Dincolo de sarcasmul evident al internauților, o constatare se impune acum, la început de primăvară: premoniția referitoare la amplasarea inoportună a mobilierului urban, în albia râului Timiș, s-a adeverit în mare parte.

Mai multe poze făcute recent, după cele câteva zile cu ploi abundente, demonstrează ce “inspirată” a fost alegerea unora dintre amplasamentele băncilor, meselor și coșurilor de gunoi, piesele de mobilier ajungând, peste noapte, de pe malul în apa Timișului…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Băncile și mesele pregătite pentru turiștii din Timiș au intrat la apă (foto)

  1. De cand lumea, in fiecare primavara, Timisul crestea „din dig in dig” de se vedeau numai varfurile copacilor din albie, aceasta viitura se retrage de regula prin mai-iunie, asta e ceva la mintea cocosului. Cine a avut ideea teribila de a „mobila” Timisul, se pare ca n-are habar. Pacat de bani, dar fiind fonduri europene nici in cot nu ne doare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *