Banatul frumuseții ascunse. Regiunea are mii de peșteri

Banatul frumuseții ascunse. Regiunea are mii de peșteri

Banatul frumuseții ascunse. Regiunea are mii de peșteri

Județul Caraș-Severin are peste 3.000 de peșteri cunoscute. Unele se întind pe kilometri întregi. Multe mai sunt de descoperit, în cele cunoscute pot continua explorările, altele pot fi amenajate și incluse într-un circuit al peșterilor din Banatul Montan, devenind poli de dezvoltare.

Aceste aspecte au fost punctate de Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii (ASE). În opinia sa, Peștera Buhui s-ar preta cel mai bine la o amenajare complexă pentru că peisajul subteran e fantastic, are curs de apă, galeriile sunt foarte mari și sunt câteva săli pe măsură. Peștera Liliecilor din Cheile Carașului, cea de la Padina Matei sau gaura cu muscă din zona Coronini ar putea, de asemenea, figura în circuit.

Caraș-Severin este județul cu cea mai mare suprafață compactă de carst, rocă pe cât de dură pe atât de fisurată. Asta a dus la formarea multor peșteri care adună apa de ploaie și a râurilor, devenind rezerve de apă pentru oameni și mediu. Localități precum Moceriș, Lăpușnicu Mare sau Padina Matei se alimentează cu apă din zona carstică, iar la Reșița există o captare la Sodol alimentând zona de la marginea orașului. Marea problemă este că sunt multe zone cu poluare, unde pășunatul afectează calitatea apei.

„Din studiile de până acum, s-a ajuns la concluzia că aproape toate apele din zona carstică sunt poluate biologic, iar o apă poluată nu-și revine de pe o zi pe alta. Din punctul meu de vedere, se pot reloca locurile de pășunat în zone unde riscul este mai scăzut. De asemenea, există poluare cu microplastic. Acolo unde se abandonează deșeuri, acel plastic, prin degradare, ajunge în apă!”, atrage atenția Bădescu.

Până la finalul anului, ASE continuă proiectul RuralKarst, al cărui scop este dezvoltarea de softuri educaționale pentru elevi. Prin viitorul proiect, intitulat „Subteranul Reșiței”, ASE își propune să exploreze și să inventarieze galeriile de mină din apropierea orașului, proiect la care-i invită pe toți cei interesați să se implice ca voluntari. Cei care vor să pună umărul o pot face și prin evenimentul sportiv „Alergând la pădure” care, prin ediția din 28 octombrie, finanțează proiecte educative, sociale și de mediu.

CITEȘTE ȘI: Vremea se încălzește în Banat

Sursa text: caon.ro

Sursa foto: Parcul Național Semenic – Cheile Carașului


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *