Banatul fierbe sub cod roșu de caniculă. Până când ține arșița

Banatul fierbe sub cod roșu de caniculă. Până când ține arșița

Dacă ieri partea de vest a țării s-a aflat sub cod portocaliu de vreme insuportabil de caldă, chiar înainte de ora 12 temperaturile urcând la 35 de grade Celsius, pentru astăzi și mâine, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Astfel, joi și vineri, în zonele menționate se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade Celsius, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Timișorenii au evitat să iasă pe străzi încă de ieri, din cauza arșiței chiar terasele fiind mai mult goale. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș deschide începând de astăzi cinci puncte de acordare a primului-ajutor, patru în Timișoara și unul în Lugoj, la: Oficiul Poștal nr. 1 – Bd. Revoluției 1989 nr. 2, Opera Română Timișoara – Agenția de bilete, strada Mărășești, nr. 2, Oficiul Poștal nr. 5, Ghișeul nr. 1, pe strada 1 Decembrie nr. 90 și Piața Iosefin din Timișoara, vizavi de Poliția Municipiului Lugoj, Piața Iosif Constantin Drăgan.

În cele cinci puncte de acordare a primului-ajutor va exista personal din cadrul școlilor postliceale de specialitate și Societății de Cruce Roșie Timiș. Ele vor funcționa în intervalul orar 11-19. În aceste puncte nu se efectuează control medical de specialitate.

Să ne păzim de dogoare

Specialiștii de la Departamentul pentru Situații de Urgență fac o serie de recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei. Iată ce trebuie să faceți pentru a vă proteja de eventuale evenimente neplăcute cauzate de căldura excesivă.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice). Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11-18. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici).

Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitați băuturile ce conțin cofeina (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.

Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului.

Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Valul de caniculă va trece până sâmbătă, când sunt posibile precipitații, iar temperaturile maxime vor atinge la Timișoara circa 32 de grade Celsius, în timp ce noaptea se vor consemna minime de 18 grade.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns