Avertismentul medicilor privind scăderea bruscă a temperaturii

Avertismentul medicilor privind scăderea bruscă a temperaturii

Avertismentul medicilor privind scăderea bruscă a temperaturii.

Temperaturile scad cu peste zece grade, în această perioadă, atingând luni maxime de 1 grad Celsius, potrivit meteorologilor, fată de 12-14 grade în prima săptămână din ianuarie.

Diferențele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organismul uman, punând presiune asupra sistemelor cardiovascular și respirator.

CITEȘTE ȘI: Controale ale inspectorilor de la Protecția Consumatorilor. Mizerie de nedescris, alimente expirate, ustensile și echipamente cu rugină (foto) 

Această vulnerabilitate afectează cel mai adesea copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente, îndeosebi pacienții cu boli pulmonare cronice.

Organismul uman are capacitatea de a se adapta la diferențele de temperatură, dar aceasta necesită timp.

O diferență de 4 grade Celsius este amortizată în până la 12 zile.

Diferențele mari de temperatură pot duce la stres termic, afectând capacitatea corpului de a regla temperatura internă.

„O scădere bruscă și semnificativă a temperaturii mediului înconjurător poate avea efecte semnificative asupra corpului uman și poate fi extrem de periculoasă.

Printre efecte se numără constricția vaselor de sânge periferice, dar și stresul asupra sistemului cardiovascular.

Diferențele mari de temperatură pot pune o presiune suplimentară asupra acestuia.

Aceasta se traduce în creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, putând fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente.

Totodată, respirația poate deveni mai dificilă, întrucât organismul nu se poate adapta atât de repede, iar persoanele cu afecțiuni respiratorii pot experimenta simptome mai severe”, avertizează Ana Adriana Trușculescu, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Există mai multe etape prin care trece organismul nostru în perioada de adaptare.

„În cazul scăderii temperaturii, pot apărea simptome precum tremurături, frisoane, amețeli, concentrare redusă”, a punctat dr. Trușculescu.

Pentru a minimiza riscurile asociate diferențelor mari de temperatură, este important să luăm măsuri de protecție corespunzătoare: stratificare adecvată a îmbrăcămintei (îmbrăcămintea în straturi ajută la menținerea căldurii corporale), hidratare (consumul adecvat de băuturi calde este esențial pentru a menține funcțiile fiziologice în condiții de temperaturi scăzute), alimentație echilibrată (o dietă bogată în nutrimente sprijină metabolismul și funcțiile organice), activitate fizică moderată (exercițiile fizice moderate stimulează producția de căldură internă).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *