
Recoltarea grâului, orzului, orzoaicei şi rapiţei a început, dar au apărut şi samsarii care, tot conform tradiţiei, vor să se vadă cu sacii în căruţă cât mai ieftin şi ştiu că perioada treieratului e un moment propice.
Dacă înainte de recoltare se vehiculau preţuri mulţumitoare, acestea s-au redus simţitor.
CITEŞTE ŞI: Atenţie timişeni! Hoţii au o nouă metodă de a pune mâna pe lucrurile voastre
Pe lângă necazurile pe care le-au avut cu vijeliile şi pe alocuri şi cu căderile de grindină care au afectat recoltele, fermierii mai au, aşadar, bătăi de cap şi cu desfacerea.
“La începutul acestei campanii se ofereau 60 de bani pe kilogram pentru grâul furajer şi până la 65 pentru cel panificabil, iar pentru orz, între 60 şi 64 de bani. Şi pentru rapiţă preţul era satisfăcător, de 1,50 lei sau chiar mai mult.
Dintr-o dată, însă, au apărut zvonuri şi chiar au fost contactaţi unii fermieri de către traderii de cereale, care, însă, au micşorat preţurile.
Pentru păioase se oferă sub 60 de bani pe kilogram şi a scăzut şi preţul rapiţei.
CITEŞTE ŞI: Reacţie după accidentul de pe autostrada Arad-Timişoara: „Trăiesc într-o ţară de proşti”
Doresc să le transmit celor care doresc să cumpere grâu din Timiş că acesta e de bună calitate, aşadar nu merge argumentul că nu ar avea destule proteine, cum pretextează unii achizitori.
Testele arată indici foarte buni atât la greutatea hectolitrică, cât şi la conţinutul de gluten şi proteină.
Încă o dată se dovedeşte, însă, că nu funcţionează solidaritatea între producători şi cumpărători.
Sfatul meu pentru agricultori este să încerce să îşi păstreze cerealele până când preţul lor va creşte.
Samsarii nu doresc nimic altceva decât să cumpere acum ieftin, iar ulterior să vândă produsele mai scump către firmele de panificaţie sau alţi procesatori.
Cu alte cuvinte, unii cu munca, iar alţii cu buzunarele pline!”, susţine Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.