Atenție la E-urile din alimentele pe care le puneți pe masă de Paști! InfoCons spune că pot conține până la 152 de aditivi

paști

Masa de Paşti, care cuprinde adesea aperitive din mezeluri, sosuri precum ketchup, muştar, maioneză, dar şi cozonac, bomboane de ciocolată şi suc, poate conţine până la 152 de E-uri, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

„Masa de Paşti începe adesea cu un aperitiv format din pâine, mezeluri (crenvurşti de pui, crenvurşti de porc, parizer, şuncă Praga, cabanos, bacon), iar alături de acestea se găsesc câteva sosuri de ketchup, muştar şi maioneză.

Dar acest aperitiv ajunge până la 83 de E-uri, 31,6 grame de sare şi 69,8 grame de zahăr pentru un singur fel de mâncare! Dacă vă îndreptaţi către nelipsitul cozonac, îngheţată, bomboane de ciocolată, croissant de ciocolată sau un iaurt cu fructe, ajungeţi să consumaţi până la 29 de E-uri şi 116,1 grame de zahăr doar pentru desert.

CITEȘTE ȘI: Cine nu votează orbește o pățește: un consilier local al USR Timiș a fost suspendat din partid

Pe lângă acestea, veţi consuma şi un suc tip ceai, o băutură energizantă sau poate o bere cu fructe, adăugându-se încă 29 de E-uri şi 22,7 grame de zahăr. Astfel, doar pentru desert consumaţi 58 de E-uri şi 138,8 grame de zahăr! După masa de Paşte, consumaţi o gumă de mestecat, adăugând astfel încă 11 E-uri”, susţin reprezentanţii InfoCons, care atrag atenția asupra a ceea ce alegem să mâncăm la o masă de sărbătoare.

Conform sursei citate, cu ajutorul aplicaţiei gratuite InfoCons, consumatorii îşi pot seta preferinţele de consum, urmând ca aplicaţia să le semnaleze prin butonul verde (potrivit) sau roşu (nepotrivit), pe baza preferinţelor deja stabilite, dacă produsele scanate sunt potrivite sau nu.

Mai departe, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru masa de Paşti pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri şi de câte ori se repetă acestea în preparatele de sărbătoare.

De asemenea, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicaţia InfoCons, consumatorii îşi pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o mănânce, iar aplicaţia InfoCons le va dezvălui cantitatea de sare, cantitatea de zahăr şi caloriile regăsite în produsele selectate.

Vopseaua de ouă poate avea până la 11 E-uri

Zilele trecute, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons a atras atenția și asupra felului în care alegem vopseaua pentru ouă. Dacă ne uităm pe ambalaj, putem face o alegere mai sănătoasă. Vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri, iar aceasta poate fi ingerată chiar dacă este doar pe coaja oului, prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă.

„Vopseaua de ouă nu numai că ne influenţează vizual şi ne aduce, poate, o bucurie ca şi coloristică o oului de paşti, dar se transferă atât în produse – în ouă- sau se transferă pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când cumpărăm vopsea de ouă – un produs pe care îl cumpărăm poate doar să fie.

Necitind eticheta şi nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite, care de altfel, influenţează şi preţul. Dar, atenţie, vopseaua de ouă poate să conţină până la 11 E-uri care ne influenţează atât pe noi, copiii noştri, bunicii şi musafirii noştri la masa de Paşti.

Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenţie la vopseaua de ouă!”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, conform digi-world.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *