Apa geotermală, soluția ieftină pentru încălzirea multor orașe. Județul Timiș stă pe 20 de puțuri de apă termală

termală

Apa geotermală, soluția ieftină pentru încălzirea multor orașe. România stă pe o comoară neexploatată

În căutarea unor resurse cât mai ieftine pentru încălzire, tot mai multe localități încep să își îndrepte atenția spre bogăţia din pământul României – apa geotermală.

Autoritățile accesează bani europeni ca să facă instalații, prin care apa fierbinte să ajungă din subteran – în caloriferele oamenilor. Din păcate, nu folosim nici măcar jumătate, din potențialul pe care îl are țara noastră.

Orașul Râmnicu Vâlcea se va încălzi în viitorul apropiat cu apă geotermală, din zona celebrelor stațiuni Călimănești-Căciulata. O conductă ar urma să lege municipiul de stațiune.

Citește și: Gheorghe Dincă a povestit cum a răpit-o pe Luiza Melencu: „A început să mă lovească cu palmele”

Mircia Gutău, primar Râmnicu Vâlcea: „Noi avem un preţ încă mic, 361 de lei per gigacalorie, în momentul de faţă ar fi maxim 220 de lei pe gigacalorie. Ar fi o scădere substanţială, într-o perioadă de criză, cum suntem acum.”

Pe de altă parte, Călimăneștiul folosește această resursă de 20 de ani. Sunt încălzite toate blocurile de locuințe, dar și majoritatea unităților turistice.

Ion Mihăescu, președintele unei asociații de locatari: „Costurile sunt mult mai scăzute, nu sunt întreruperi, cum sunt în alte localităţi. N-am suferit, de când s-a băgat geotermala, niciodată de frig, apa caldă non stop.”

Florinel Constantinescu, primar Călimăneşti: „Plecăm de la faptul că suntem aproape independenţi, având sursa locală de obţinere a energiei termice, a apei calde, şi atunci e un mare avantaj.”

În vestul țării, județul Timiș stă pe 20 de puțuri de apă termală, cu temperaturi care pot ajunge la 90 de grade Celsius.

La Lovrin, apa fierbinte din adâncuri este utilizată, deja, de ani întregi. Deocamdată, sunt încălzite astfel aproape 100 de apartamente, peste 70 de case și clădirile a 9 instituții publice. Aici oamenii nu tremură de frig, ca în alte orașe, așteptând căldura anemică de la RADET sau alte companii municipale falimentare.

„53 de grade și am redus-o, e prea cald! Aici e apă termală!” explică un localnic.

Iar proprietarii spun că economia pe care o fac nu este de neglijat.

Adrian Măruncuș, proprietar apartament: „La două camere, bucătărie, baie, 50 de metri pătrați, 230 de lei în decembrie și ianuarie. Cine are pe curent în bloc, plătește undeva la 1.000 de lei.”

Acum, primăria a făcut demersuri să acceseze peste 2 milioane de euro, bani europeni, ca să extindă rețeaua.

Vasile Graur, primar Lovrin: „Făcând un calcul, în jur de 30% este diferența în minus cu apă geotermală.”

Iar în județul vecin, Arad, la Pecica, specialiștii se pregătesc să foreze primul puț din localitate. De aici, apa va fi pompată la cele 13 clădiri din centrul localităţii.

Și la Oradea s-au făcut planuri de folosire a apei fierbinți ca agent termic. Deocamdată, ponderea este mică, între 5 și 7 la sută, dar avantaje tot există.

Florin Birta, primar Oradea: „Dorim să creștem acest aport de apă geotermală, până în jurul procentului de 20-25%. În acest moment, înseamnă o menținere a prețului gigacaloriei, mai ales în condițiile în care prețul gazului explodează de la lună la lună”, conform stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Apa geotermală, soluția ieftină pentru încălzirea multor orașe. Județul Timiș stă pe 20 de puțuri de apă termală

  1. Da, suntem fooooarte declamativi in a posta cu turle si trambite de mai bine de 30 ani ca stam pe ape geotermale de 90 grade. Norocul prostului. Dar nu s-a facut absolut nimic! Politicienii nostri isi urmaresc doar meschinele interese. Priviti la vecinii unguri. Si resursele lor sunt limitate fata deale noastre! De ce nu beneficiem de banii alocati de UE.? De ce-am face proiecte daca oricum salariul de la stat este sinecura? De ce ne-am mai zbate sa facem ceva si pt.comunitate, pt societate si pt generatiille viitoare? Mai bine ne indatoram pt pensii speciale, pt imediatul nostru confort .pt multe altele si le lasam mostenire datoriile! Trist si revoltator! Voi de la renasterea observ ca este a n oara cand nu vreti sa publicati comentariul. Pe cine supar? Rusinica, spus eufemestic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *