Aproape 5.000 de elevi de clasa a VIII-a din Timiș, înscriși la examenul de Evaluare Națională

Rezultatele elevilor din Timiș, la simularea examenelor naționale

Aproape 5.000 de elevi de clasa a VIII-a din Timiș, înscriși la examenul de Evaluare Națională

În perioada 14 – 17 iunie, absolvenții claselor a VIII-a din țară vor susține examenul de Evaluare Națională, componentă esențială a procesului de admitere în învățământul liceal.

Probele scrise pe care le susțin elevii au fost stabilite astfel: 14 iunie – limba și literatura română, 16 iunie – matematică, 17 iunie – limba și literatura maternă (pentru elevii care învață într-o limbă a minorităților naționale).

Conform calendarului, primele rezultate se vor afișa pe 23 iunie, iar cele finale, după contestații, pe 30 iunie. Ministerul Educației a pus la dispoziția elevilor teste de antrenament pentru a-i sprijini în pregătirea pentru acest examen.

Potrivit datelor furnizate de inspectoratul școlar, la nivelul județului Timiș figurau 4.958 de elevi înscriși în vederea participării la examenul de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a.

CITEȘTE ȘI: Germania reintroduce temporar controale la frontieră

Candidaților li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

De asemenea, ”accesoriile” – ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte – trebuie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop. Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă.

Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 pe lucrarea scrisă.

Probele scrise încep la ora 9, accesul candidaților în sălile de examen fiind permisă până la ora 8,30. Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute. Elevii nu pot părăsi sala de concurs mai devreme de o oră de la începerea probei scrise.

În cadrul unui program pilot, aprobat prin ordin al ministrului, lucrările elevilor din județele Dâmbovița și Călărași vor fi evaluate digitalizat.

Pentru elevii cu deficiențe de vedere, de auz și tulburări de neurodezvoltare, examenul se poate desfășura, la cererea părinților sau a reprezentanților legali, ținându-se cont de particularitățile individuale ale candidaților, ca de exemplu: folosirea caracterelor mărite în redactarea subiectelor, subiecte în sistem de scriere braille, prin dictare directă, interpreţi autorizați în limbajul mimico-gestual (alţii decât cei propuşi de unitatea de învățământ), redactarea lucrării scrise prin dictare, unui profesor asistent, sau prin utilizarea unui calculator, citirea subiectelor de către un profesor asistent etc.

În cazul elevilor cu deficiențe, timpul destinat efectuării lucrărilor scrise se poate mări cu maximum două ore.

Media obținută la examenul de Evaluare Națională are o pondere de 80 la sută în calculul mediei de admitere la liceu: MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN (unde: MA = media de admitere; ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *