Antonia şi Alex Velea, „goşci” de rugă într-o comună de lângă Timişoara

antonia alex velea

În localitatea timişeană Orţişoara, toate rugile care urmează să mai aibă loc în acest an – şi sunt trei la număr, una în centrul de comună, celelalte în două sate aparţinătoare, la Corneşti şi Seceani, se află sub patronajul spiritual al unor nume feminine din calendarul ortodox. Dacă seria hramurilor de aici se deschide devreme, în 26 aprilie, la Călacea, de praznicul Sfântului Gheorghe, celelalte au loc de Sfânta Marie Mare,
de Sfânta Marie Mică şi de ziua Sfintei Cuvioase Parascheva.

CITEŞTE ŞI: A murit cântăreaţa Denisa Răducu, cunoscută ca Denisa Manelista. Artista avea doar 27 de ani

„Deja începem să ne pregătim pentru aceste sărbători ale comunităţii, pe care oamenii locului le îndrăgesc ca pe un prilej de veselie, de spectacole în aer liber, de mese întinse şi voie bună. Sigur că, în mod tradiţional fiecare rugă în parte începe, aşa cum se cuvine, la biserică, unde credincioşii aduc cinstire sfântului ocrotitor. Apoi, tot după obiceiul statornicit de pe vremea bunicilor şi străbunicilor, vine vremea cântecului şi dansului, a distracţiei şi a bucuriei. În 15 august, ţinem ruga de la Corneşti.

CITEŞTE ŞI: Încă un lanţ gigant de fast-food la nivel mondial se pregăteşte să intre pe piaţa din România

Aici, în Orţişoara, hramul se sărbătoreşte în jurul zilei de 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, aşa că şi ruga are loc în 9 şi 10 ale lunii. La ediţia din acest an vom continua cu îndrăgitul minimaraton pentru copii, un eveniment care atrage întotdeauna un pubic numeros, dar vom avea şi tombolă şi, desigur, invitaţi de soi, artişti pe toate gusturile.

Programul va fi bogat şi divers, căci pe scenă vor urca şi interpreţi de folclor bănăţean precum Andreea Voica, Zorica sau Deian Galetin, şi solişti agreaţi de marele public, precum Adi de la Vâlcea, dar şi nume cunoscute ale muzicii pop: Antonia, Alex Velea şi Ruby.

Dacă e să ne bucurăm împreună, îmi doresc ca fiecare localnic să aibă parte de cântecele dragi inimii lui”, spune primarul Aleodor Sobolu. Şi tot de la el aflăm că, după evenimentele din Orţişoara, un altul este programat să se desfăşoare toamna, în 14 octombrie, când va fi rândul celor de la Seceani să o sărbătorească pe Sfânta Parascheva, cuvioasa ce dă hramul bisericii din satul lor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *