Aniversarea e deja istorie

drapel 9

Dacă ați reușit, în al 100-lea an de când există România, mulțumită unor înaintași pe cinste, să nu cădeți în patima festivismului și a falsului patriotism și nici a protestului complet nepotrivit, înseamnă că ați avut ceva mai bun de făcut decât să vă petreceți o zi atât de importantă la televizor ori pe bulevardele pe care s-au desfășurat parade militare și în piețele în care nume îndrăgite au concertat.

CITEȘTE ȘI: Socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea de la Târg

Prin aceasta am dorit să spunem că au existat numeroase modalități – doar e libertate – de a-ți petrece Ziua Națională și Centenarul.

Dacă nu ați fost în stradă, atunci ați ales să vă aflați de acest eveniment într-o pensiune sau o cabană din România… pitorească ori poate la Târgul de Crăciun… de la Viena.

Dacă, totuși, v-ați numărat printre spectatorii defilărilor, cu siguranță că ați rămas marcați de vorbele de dinainte ale politicienilor. La ședința solemnă din Parlament președintele Klaus Iohannis a declarat că „aniversarea Centenarului a fost aşteptată de concetăţenii noştri ca unul dintre acele momente de vitalitate”, neuitând să-i urecheze pe guvernanți”, adăugând: „Doamnelor şi domnilor parlamentari şi guvernanţi, ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la nivelul Centenarului şi nu îl dezonoraţi”.

CITEȘTE ȘI: Doi primari şi un viceprimar din Timiş, probleme mari la ANI

Premierul Viorica Dăncilă a lansat un mesaj de pace cu Iohannis, spunând: „Las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior”.

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că Unirea de la 1 decembrie 1918 a fost un act de luciditate politică și că „patriotismul nu e un eveniment sezonier şi festiv”.

Și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a afirmat că „trebuie să fim în primul rând români, să fim oameni politici dar să fim patrioţi când vine vorba de România”. Doar trei zile mai târziu, de 1 Decembrie, i-am văzut pe tuspatru, inclusiv pe Dragnea, care declarase că nu va participa la manifestările dedicate Centenarului, aliniați unul lângă altul la parada de la Arcul de Triumf, fără să se salute ori măcar să se privească.

E de remarcat că Viorica Dăncilă a fost huiduită, când prefecții din mai multe județe i-au citit mesajul (la fel și ministrul de interne, Carmen Dan), inclusiv la Focșani, unde a participat la manifestările dedicate Centenarului, deși în ședința solemnă a executivului de la Alba Iulia a promis marea cu sarea pentru profesori, constructori, veterani și locuitorii din mediul rural.

Ar mai fi de menționat și că, pentru faptele lor „de vitejie” la protestul din 10 august, jandarmii au fost și ei huiduiți. Nu a lipsit nici ieșirea în stradă a protestarilor #rezist la care s-a scandat: „Demisia”, „Centenar fără tâlhar!”, „Sărbători fără infractori”. Pe ei Tăriceanu i-a trimis să pună mâna pe carte și să lase Facebook-ul.

Televiziunile au prezentat numeroase povești de viață ale unor români care au reușit, la ei acasă ori pe mapamond, și au transmis gândurile lor sincere la ceas aniversar pentru țară. Impresionantă a fost, de asemenea, sosirea caravanei de căruțe care a refăcut atmosfera de acum un secol de la Alba Iulia.

Uite-așa, a trecut prima sută de ani de când suntem uniți sub tricolor și alte sute vor mai urma. Dacă am învățat ceva din această aniversare, atunci e bine.

Dacă nu, e tot mai greu să trăiești într-o țară în care, vorba celui care are mai mult cu doi ani decât Centenarul, filozoful Mihai Șora, care a scris pe Facebook: „Dragi prieteni, nu ştiu pe la Dumneavoastră, dar la noi bucuria nu a fost întreagă: cu-atâţia oameni pribegind peste hotare, cu-atâţia nechemaţi în fruntea ţării şi cu o Românie împuţinată, nu văd motiv de încântare, ci mai curând de reculegere, de conştientizare a momentului istoric în care ne aflăm”…

Dacă tot am adus vorba, voi cum ați petrecut de Centenar?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *