Socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea de la Târg

targ craciun timisoara 2018

Magia Crăciunului se va întinde la Timișoara pe parcursul a 40 de zile, perioadă în care se derulează anualul Târg din centrul orașului.

CITEȘTE ȘI: Premieră absolută: bancnotă cu chipurile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria

Manifestarea acoperă din punct de vedere calendaristic Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, celebrată atât pe rit nou, cât și pe cel vechi de etniile conlocuitoare.

CITEȘTE ȘI: Averea lui George Țucudean, cel mai bogat fotbalist român. Bunicul său are 12 afaceri în vestul țării

”Târgul de la Timișoara este cel mai rentabil dintre toate acțiunile de acest gen care se desfășoară în diverse localității.
targ craciun timisoara 2018 1
Peste an, mergem la diverse festivaluri din țară, dar iarna întotdeauna venim aici”, spune Vasile Bura, din Satul Mare, unul dintre comercianții care știu să-și atragă clienții cu produse tradiționale.

CITEȘTE ȘI: Șefa DSP Timiș ne somează să oprim dezvăluirile din culisele instituției, altfel… “va lua atitudine”

Pentru fiecare dintre cei care se află în spatele tejghelei sub lumina feerică a instalațiilor montate artistic pentru a contribui la iluzia unui Crăciun perpetuu, iarna la Timișoara înseamnă și profit. De cealaltă parte, clienții – în marea lor majoritate veniți din toate colțurile țării în urmă cu mai mulți sau mai puțini ani – sunt dispuși ”să dea oricât” pentru iluzia de a se ”rezi” din nou copii cu ochi lacomi în fața unor irezistibile farfurii cu bunătăți. Pentru timișorenii get-beget, Târgul de Crăciun reprezintă o ocazie de a schimba ceva din monotonia cotidianului reprezentat, în funcție de vârstă, de un fast-food sau o cină rece în fața televizorului. Este vremea lui Moș Crăciun și fiecare îndrăznește să spere…

În căutarea tradiționalului autentic

Târgul de Crăciun se desfășoară până în data de10 ianuarie, în Piaţa Victoriei, Parcarea Modex şi Piaţa Libertăţii și aduce la… start 92 de comercianţi, dar şi artişti şi meşteşugari locali.

Stilul tradițional este promovat de majoritatea celor care și-au amenajat o căsuță ca într-o poveste în centrul orașului, iar ”aerul” de autenticitate încearcă să răzbată din toți porii.

În general, lucrurile pe care le găsești la tarabă – și aici vorbim despre produse non-alimentare – fac parte dintre acele ”nimicuri” pe care nu le-ai cumpăra în mod obișnuit pentru că nu ai nevoie: căciuli de blană, ciorapi de lână, gablonțuri și tot felul de articole de tip suvenir.

targ craciun timisoara 2018 2
Prețurile acestora sunt însă un pic mai piperate decât cele ale unor produse similare vândute – scump, de altfel – prin popasurile turistice, dar îți spui că faci achiziția o dată la nu știu câți ani și că e ceva mai deosebit, o amintire a unui Crăciun în orașul care ți-a devenit (a)casă, că sunt lucruri mai deosebite, hande-made… și plătești. Clienți sunt, nu foarte mulți, dar nici puțini, astfel că dacă se trage linie, pentru comercianți activitatea este atât de rentabilă încât să revină și la edițiile viitoare.

Un Târg la care nu te… târguiești

La produsele alimentare, acționează aceeași magie a Crăciunului. Familia Lăzăroi din Săliștea de Sus vine, cu mic – cu mare, de opt ani la Târgul de Iarnă de la Timișoara.

Ca profit, manifestarea se află pe primul loc, aflându-se la concurență doar cu Sărbătoarea Castanelor de la Baia Mare, cu un mic plus pentru orașul de pe Bega, unde acțiunea se derulează pe o perioadă de peste o lună. Îmbrăcați în port maramureșean, tinerii din familia Lăzăroiu oferă fasole cu cârnați la prețul de 12 lei porția, același solicitat și pentru sarmale cu mămăliguță și smântână. Pentru curechi cu ciolan, clientul trebuie să scoată cu un leu mai mult din buzunar, însă primește mămăliga ”din partea casei”.
targ craciun timisoara 2018 3
”Cu amănuntul”, o sută de grame de mămăligă costă trei lei – cam cât un kilogram de făină de mălai la supermarket -, iar aceeași cantitate de murături coată patru lei – adică puțin mai ieftin ca 680 de grame de produs similar din comerț.

Dar, vorba aceea, lucrurile sunt făcute în casă, în mod natural, după rețete tradiționale, fără chimicale adăugate (ceea ce oricum nu poți verifica). Clienții se înghesuie la rând, în medie fiind, zilnic, 700-800 la o singură tejghea. În ceea ce privește mezelurile, prețurile sunt mari, dar merită, susțin comercianții.

”Ceea ce am pe tarabă este de la producătorii noștri. Șunca o vând cu 45 de lei kilogramul, iar cârnații, la fel”, spune Vasile Bura venit tocmai de la Satu Mare cu produse tradiționale… bănățene.

În ceea ce privește desertul, oferta nu e prea vastă: clătite, nugat și alte produse de acest tip ambalate identic ca în prăvălii și ”exoticul” kürtöskalacs.

”De șase ani vin la Timișoara la Târgul de Crăciun pentru că aici e binișor.

Am în jur de o sută de clienți pe zi. Kürtöskalacs costă 15 lei bucata, iar rulada, 12 lei”, spune Robert Vandor din Miercurea-Ciuc.

Pălinca nu se află la mare căutare

În ceea ce privește băuturile alcoolice și non-alcoolice, la mare căutare este vinul, care poate fi achiziționat la opt lei litrul, indiferent de culoare.

Sortimentul de pălincă este variat ( de cireșe, caise, prune, struguri sau piersici), însă suta de grame costă un pic mai mult decât o jumătate de litru de vin, adică cinci sau șase lei.

”Venim în fiecare an. De obicei, se bea de sărbători. Vinul are priză la public. Pălinca se vinde mai greu, doar bătrânii o mai solicită, dar în cantitate mică”, spune un comerciant venit din Șiria, județul Arad. Omul are deja clienții lui fideli, pe care i-a convins în edițiile trecute ale târgului că are băutură bună, care nu îți dă dureri de cap, după cum o descrie o cumpărătoare.

Program artistic

Și în acest an, Primăria Timișoara a anunțat un variat program artistic care va avea loc pe scena de la Târgul de Crăciun.

Astăzi, la ora 17,30 vine Robert Poka cu ”Incubatorul de Artă”, iar mâine, de la aceeași oră, este programată o emisiune interactivă cu şi despre copii, dar și Black Tea și Hazard.

Joi, este Noaptea lui Moş Nicolae și începutul intonării tradiționalelor colinde.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea de la Târg

  1. sapt viitoare voi pleca la viena special pt targul de craciun!! voi reveni de acolo cu impresii si comentarii!!!! ceea ce avem noi in centru se poate numi orice numai targ de graciun nu!! este un fel de balci impachetat cat de cat si srvit noua ca si targ!! mai mare rusinea!!

  2. Din pacate Timisoara regreseaza la toate capitolele inclusiv acest targ de craciun . Orasul este plin de gunoaie, frunze moarte, noroi si praf… Va dati seama ce praf si microbi sunt depuse pe produsele de pe tarabele casutelor care nu au pic de protectie… Atentie sa nu va imbolnaviti …..

  3. Sa nu fi surprins , iondelaraion ! 4 castane prajite de afro = 1 euro; 1 cana de vin fiert aprox 2-2,5 euro. Se mai vand si altele cum ar fi produse din carne de porc, chiar si paine cu untura, ceapa rosie si carnat prajit. De preturi ce sa mai vorbim. Sunt ca si pentru salariile austriecilor. Referitor la calitatea produselor din carne de porc si sortimentele de vin NU EXISTA NICI O DIFERENTA fata de ceea ce fac producatorii nostrii. As putea sa spun ca in materie de vinuri avem chiar o linie- doua mai mult. Nu au austriecii zonele noastre viticole. Iar despre fructele pe care le vand ei si care nu se strica niciodata, as propune tuturor sa incerce un mar de-al nostru de la Varciorova din Caras Severin si apoi sa mai vorbim.
    Despre felul in care intelegem noi sa pastram curatenia, sa ne aruncam resturile si altele asemenea, hai sa nu mai tot aratam cu degetul autoritatile sau chiar pe acesti producatori. Dupa 28 de ani, ar fi trebuit sa invatam si noi despre un minim de reguli de conduita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *