Aleea Personalităților din Parcul Central, în continuă degradare

aleea personalitatilor timisoara

Conform datelor strânse de enciclopedia liberă Wikipedia, Aleea Personalităților din Timișoara este un muzeu în aer liber, situat în Parcul Central „Anton Scudier”, unde sunt expuse 24 de busturi de bronz: de la Carol Robert de Anjou, care și-a stabilit capitala la Timișoara, la comandanți de oști, primari care au contribuit la dezvoltarea orașului, precum și medici, ingineri, scriitori, muzicieni și artiști plastici.

CITEŞTE ŞI: Toată Timișoara știe: un oltean la primărie!

Inițiativa creării acesteia a debutat cu o dezbatere publică la începutul anului 2009 privind propunerile înaintate. Inițial erau avute în vedere 100 de personalități, iar în final a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local 132 din 24 martie 2009 o listă care a conținut 54 de poziții.

aleea personalitatilor timisoara2

Se prevedea ca busturile să aibă înălțimea de 80 de centimetri și să fie amplasate pe socluri de 1,70 metri.

Primele șapte busturi au fost dezvelite pe data de 3 august 2009, de Ziua Timișoarei, la împlinirea a nouă decenii de la instaurarea administrației românești în orașul de pe malurile Begăi.

CITEŞTE ŞI: Prostituată româncă în Germania: „Trebuie să muncesc şi să câştig bani”

Ulterior au fost dezvelite încă 16 busturi, în mai multe etape. Prima porțiune a Aleii Personalităților a fost finalizată în anul 2015. Cele 24 de busturi îi reprezintă pe: Sever Bocu, Aurel Cosma, Eugeniu de Savoya, Claudius Florimund de Mercy, Carol Telbisz, Iancu de Hunedoara, Deliu Petroiu, Ion Românu, Pius Brânzeu, Eduard Pamfil, Gheorghe Tohăneanu, Nicolae Boboc, Anghel Dumbrăveanu, Carol Robert de Anjou, Ormos Zsigmond, Corneliu Mikloși, Dositej Obradovici, Ioachim Miloia, Romul Ladea, Virgil Birou, Bela Bartok, Janos Torok, Carol Kuttel și Stan Vidrighin.

De ziua orașului, statui în țarcuri

A trecut destul de multă vreme de când atât timișorenii care se plimbă prin Parcul Central, cât și presa au sesizat că soclurile mai multor busturi s-au degradat.

aleea persoanlitatilor timisoara1

Între timp, municipalitatea a găsit milioanele necesare pentru reabilitarea parcului, dar adezivul potrivit pentru repararea soclurilor, ba.

E greu de crezut că în primărie suflă vântul disprețului pentru tot ceea ce înseamnă paginile importante din trecutul orașului, deși, dacă ne gândim la trista soartă a bustului lui Emanuil Ungureanu, dispărut din fața Colegiului Tehnic cu același nume cu deja mulți ani în urmă, sau la cel mutilat al tenorului Traian Grozăvescu din Parcul Poporului, nu-i de mirare că se nasc și unele dubii.

Cert este însă faptul că Aleea Personalităților și-a întâmpinat vizitatorii, la recenta Zi a Timișoarei, cu câteva busturi rămase fără marmura de pe socluri și îngrădite cu panglici colorate și bucăți de gard mobil.

La nevoie, probabil că se va găsi vreo voce autorizată din municipalitatea locală care ne va asigura că problema se află în curs de rezolvare și că, de fapt, nu există nici un motiv de stres.

Sentimentul care ar trebui să-i domine pe cei responsabili de halul în care a ajuns să arate Aleea Personalităților este, însă, cel de rușine, dar pentru așa ceva nu prea sunt multe speranțe


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Aleea Personalităților din Parcul Central, în continuă degradare

  1. Asa arata batjocura lui Robu la adresa orasului, in rice domeniu posibil, santiere neterminate , depasiri de buget si amanari cu anii, parcuri inchise in zona BNR si H Continental,nu se lucreaza nimic, trotuare distruse in zona centrala si lasate asa de un an de zile.
    Banii risipiti aiurea pe toto felul de idiotenii, COLTERM care suge degeaba milioane si zeci de milioane anual…..
    Halal administratie….sa speram ca dispare cat de curand!
    Afurisita sa-i fie amintirea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *