Ajunsă pe mâna unui clan imobiliar, o clădire emblematică a Timişoarei stă să cadă. Proprietarul ar vrea pe ea un milion de euro

casa muhle 1

Ajunsă în proprietatea unor reprezentanți ai unor clanuri imobiliare, frumoasa vilă a familiei de florari Muhle continuă să se afle în paragină. După ce a fost mutilată în anul 2012, când i s-au înlăturat fațada și acoperișul, clădirea de pe bulevardul Mihai Viteazul a ajuns subiect al protestelor publice, iar lucrările începute au fost stopate. Casa Muhle a fost lăsată să se degradeze, printr-o tactică bine calculată, în așa fel încât să nu mai poată fi restaurată.

Chiar dacă autoritățile locale s-au arătat indignate de situație, nici Primăria Timișoara și nici Consiliul Județean Timiș nu au fost de acord să cumpere vila. Cea mai mare piedică din calea unei eventuale tranzacții o constituie prețul solicitat de proprietari, care consideră că imobilul valorează circa un milion de euro sau chiar mai mult.

muhle

În urma acțiunii în justiție a unei asociații neguvernamentale și a Primăriei Timișoara, există o hotărâre judecătorească care obligă proprietarii să aducă clădirea în starea de dinaintea lucrărilor efectuate pe baza autorizației din anul 2011, scop în care a fost eliberată, în 2016, o nouă autorizație, având ca obiect „Reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială, înainte de A.C. nr. 985/5.07.2011”, beneficiar Stancu Mirela. Hotărârea a fost atacată cu recurs la tribunal.

Municipalitatea și asociația neguvernamentală au făcut și ele recurs la această sentință la Curtea de Apel, care a trimis cazul la tribunal spre rejudecare. Sentința tribunalului a fost de respingere a recursului familiei Stancu, iar recursul lui Ion Nelson Mihai la Curtea de Apel a fost respins în 20 decembrie 2016, rămânând definitivă prima sentință, de aducere a imobilului în starea existentă înainte de începerea lucrărilor.

Termenul cerut pentru readucerea la starea inițială este de un an și, conform legislației în vigoare, în caz de neconformare, primăria va putea interveni să refacă acest imobil pe cheltuiala proprietarilor.

Se pare că aceasta va fi, până la urmă, soluția în cazul casei Muhle, pentru că mai sunt doar câteva săptămâni până când se împlinește anul. La clădire nu a fost efectuată nici un fel de lucrare, iar curtea odinioară atât de misterioasă se află pe cale de a se umple cu bălării.

O situație dureroasă dacă ne gândim că vila i-a aparținut, împreună cu terenurile din jur, celebrului florar Wilhelm Mühle (1844–1908) și apoi fiului său, renumitul arhitect peisagist Árpád Mühle (1870–1930), fiind considerată una dintre cele mai frumoase proprietăți din Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *