Ai primit acasă un nou contract Enel? Ce se întâmplă dacă îl semnezi sau preferi să nu îl bagi în seamă

contract enel

Facturile la lumină pe ultimele luni, trimise de Enel Energie, sunt însoţite de câtre un nou contract. Clienţilor li se recomandă să-l completeze şi să-l returneze, în termen de maximum 30 de zile de la primire.

Noile contracte trimise de Enel sunt însoţite de un plic autoadresat, a cărui returnare pe adresa companiei nu implică niciun cost pentru clienţi. Aşadar, cei care vor să semneze un nou contract de furnizare a energiei electrice trebuie doar să completeze contractul, să-l semneze, să introducă unul din cele două exemplare semnate în plicul autoadresat, iar plicul să-l pună la poştă.

De ce procedează Enel la semnarea unui nou contract

Transmiterea noului contract de furnizare a energiei electrice de către Enel este o acţiune legală, derulată în baza Ordinului ANRE 88/2015, cu termen de finalizare 30 septembrie 2017, care vizează clienţii casnici şi noncasnici gestionaţi în piaţa reglementată. Conform Ordinului ANRE 88/2015, Anexa nr. 1, contractele pot fi încheiate pe perioadă nedeterminată sau până când clientul final uzează de dreptul de eligibilitate. Nerespectarea termenului de 30 de zile nu implică întreruperea furnizării energiei electrice către clienți. Totuşi, conform Ordinului ANRE 88/2015, art. 5, la 1 octombrie 2017 încetează valabilitatea contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate în baza Deciziei preşedintelui ANRE nr. 57/1999. Art. 5, alin. 6 arată că termenul-limită de încheiere a contractelor comunicate de furnizorii de ultimă instanță, conform dispoziţiilor alin. (3) şi (4) este 1 octombrie 2017. Cu 30 de zile înainte de termenul-limită, dar nu mai devreme de 30 de zile de la comunicarea contractului în vederea semnării, furnizorul de ultimă instanţă transmite clienţilor finali proprii care se încadrează în excepția de la alin. (5) şi cu care, până la acea dată, nu a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice conform dispoziţiilor prezentului ordin, o notificare de reziliere a contractului de furnizare a energiei electrice încheiat în temeiul contractelor-cadru de furnizare a energiei electrice aprobate prin decizia preşedintelui ANRE nr. 57/1999, cu modificările ulterioare.

Așadar, noul contract se semnează pe perioadă nedeterminată, dar poate fi reziliat, fără costuri suplimentare, atunci când clientul optează pentru un alt furnizor de energie electrică. Dacă termenul de 30 de zile este depăşit, furnizarea energiei nu se întrerupe, dar un nou contract va trebui semnat, cel târziu până la 1 octombrie 2017, fie cu Enel, fie cu un alt furnizor.

Juriștii atenționează asupra aspectului că acest contract (trimis de Enel), la fel ca toate contractele pentru furnizare de utilităţi, este unul de natură să prindă clientul. Articolul 13 din contract forţează clientul să accepte să fie preluat de un alt furnizor ales de către acesta, în cazul în care furnizorul Electrica îşi pierde această calitate. Consider că toţi clienţii ar trebui să uzeze de dispoziţiile Ordinului 105/2014 al ANRE şi să îşi aleagă furnizorul de energie electrică în funcţie de costurile finale de furnizare, cât şi de flexibilitatea furnizorului în ceea ce priveşte adaptarea clauzelor contractuale pentru fiecare client în parte (durata contractuală, stabilirea de costuri diferenţiate în funcţie de anotimp, modalităţi de încetare a contractului etc.)”.

Alternative sunt Digi și Engie

La Digi Energy, preţul propriu de furnizare a energiei electrice pentru clienţi casnici este de 0,165 lei/kWh, fără TVA, la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE. Dacă eşti deja client Digi, ai mai multe reduceri.
La Engie, preţul final este de 0,388 lei/kWh. Există şi o ofertă, cu 36 de luni preţ fix şi 50 la sută reducere în primele două luni.
Enel, cu preţuri între 0,1691 şi 0,7946 lei/kWh, compensează prin cea mai mare varietate de oferte, scrie specialarad.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

11 thoughts on “Ai primit acasă un nou contract Enel? Ce se întâmplă dacă îl semnezi sau preferi să nu îl bagi în seamă

  1. Daca poate fi reziliat fara costuri, contractul trebuia sa contina articol cu clauza de denuntare unilaterala in cazul in care alegi un alt furnizor/pret, ceea ce nu exista. Altfel acesta este un contract cu un termen nedeterminat care sa se asigure ca clientul nu fuge la alt furnizor, deci abuziv, poate ar trebui sa se autosesizeze OPC si Consiliul Concurentei.

  2. cum nu se intrerupe furnizarea de energie electrica?mie mi au ridicat contorul de o saptamana pe motiv ca n am reinnoit contractul,desi actele au fost trimise.m au deconectat fara nicio notificare,juristii lor ce fac?

  3. Maica-mea a fost pacalita de catre un reprezentant Enel si a trecut de la Electrica la Enel. Toate bune si frumoase pana a venit a doua factura, era foarte mare spre deosebire de cele de la Electrica , consumul fusese constant, astfel incat s-a hotarat sa rezilieze contractual. A depus o cerere de reziliere, dar facturile continua sa curga, am sunat la Enel, am stat 47 de minute in asteptare , apoi m-a transferat catre un alt operator…mi-au spus ca au uitat sa rezilieze contractul, sa inregistreze cererea si ca s-a deschis o sesizare nr… pt care trebuie sa sun pe 3 iunie sa vad daca s-a rezolvat. Concluzia- daca te-ai plictisit de bine si vrei sa iti creezi singur probleme, fa-ti un contract Enel, asa de suparat pe viata o sa fii ca o sa plangi in fiecare zi de nervi. Stati departe de Enel, vedeti-va de treaba voastra si nu mai fiti zgarciti crezand ca veti economisi cativa banuti. Faceti lucruri utile, prostii e foarte usor sa faci!

    1. La fel am patit si noi cu un contract abuziv si ilegal. Ne-au cerut facturi si buletinul tatalui(el nefiind de fata) si au intocmit contracte si le-au dat mamei sa le semneze, ea nu stia ce semneaza acolo! Acum ma lupt ca sa ramanem la furnizorii actuali si nu voi tolera aceste ilegalitate. Au niste agenti nesimtiti care doresc sa incheie contracte cu orice mijloace!!
      Recomand sa va feriti de aceasta firma!

  4. Bunica mea a patit acelasi lucru. Au venit doua doamne la usa si au convins-o sa incheie un contract cu Enel in nume propriu, pentru ca bunicul decedase. Ea era clienta E-on de ani de zile si pentru ca e femeie in varsta si a facut o confuzie de nume, doar a dat niste date in picioare la usa, crezand ca e vorba doar despre schimbarea titularului de contract si s-a trezit obligata contractual fata de Enel. Treaba buna este ca nu ni s-a trimis niciun contract prin posta, iar in Roman nu exista sediu Enel ca sa ai unde te plange. Ulterior am mers si la E-on ca sa incheiem un nou contract cu ei, iar acestia ne-au spus ca vor trimite ei notificare de reziliere a contractului catre Enel, dar ne-am trezit ca Enel afirma ca nu a primit nimic, iar E-on spune ca notificarea a fost trimisa, dar a fost ignorata de catre cei de la Enel.

  5. Vreau sa reziliez Contractul de furnizare a curentului electric, contract incheiat cu ENEL. L-am descarcat de pe net dar nu gasesc nicio adresa (email unde as putea sa-l trimit. Stiti,va rog, unde poate fi trimis?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *