Afacere demarată în vestul țării. Vânzătorii de aer: şi-au făcut firmă prin care îmbuteliază şi vând aer

aer

„Colectăm aerul din Munţii Apuseni, din zonele virgine, neatinse de poluare, în zori, când este în starea sa cea mai pură şi cea mai proaspătă. Inhalând aerul nostru proaspăt, vă veţi spori energia, vă veţi spori concentrarea. Un singur puf vă va ajuta să vă relaxaţi după o zi lungă de lucru”.

Astfel îşi promovează produsele trei antreprenori din Oradea care au pornit o afacere inedită: îmbuteliază aerul din Stâna de Vale şi îl scot la vânzare, având ca ţintă intrarea pe piaţa din Asia, în ţările sufocate de poluare.

„Vitaminele din aer”

Stâna de Vale este recunoscută încă din perioada interbelică pentru proprietăţile curative ale aerului puternic ionizat, recomandat în tratamentul asteniilor, unor dereglări endocrine şi respiratorii, organismului slăbit, suprasolicitărilor fizice şi intelectuale, anemiilor, rahitismului şi dereglărilor de creştere la copii.
Supranumiţi şi „vitaminele aerului”, ionii negativi stimulează şi armonizează majoritatea proceselor vitale, activând sistemul imunitar, circulaţia sanguină şi ducând la regenerarea organismului.

Pe aceste proprietăţi au „pariat” şi trei orădeni atunci când s-au asociat în părţi egale într-o firmă, Apuseni Mountains Research Co SRL, ca să îmbutelieze şi să comercializeze aerul din Stâna de Vale.

Aer din munţi, îmbuteliat la câmpie 

Deşi pare o idee trăsnită, cei trei orădeni au gândit afacerea până la cel mai mic amănunt. Aerul este „aspirat” într-o cisternă cu compresoare electrice, pentru a evita poluarea, dintr-o zonă cu păduri virgine a Stânei de Vale, în zori de zi, când e cel mai proaspăt.

De aici, aerul ajunge apoi, la o hală din Zona Metropolitană Oradea, unde e comprimat, sub presiune, şi îmbuteliat. Într-un recipient cât un tub de frişcă, dotat cu mască specială, care ajută inspiraţia, intră 5 litri de aer (130 de pufuri), însă firma scoate pe piaţă şi o variantă mai mare, de 7 litri (160 de pufuri).

Aerul din Stâna de Vale e comercializat sub denumirea de „Fresh Air from the Land of Vampires” (Aer curat din Ţara Vampirilor). Este disponibil atât sub forma simplă, cât şi cea „îmbunătăţită” cu uleiuri esenţiale: Sensitivity Mist (cu uleiuri esenţiale de muşeţel, cuişoare şi cajeput, cea din urmă plantă înrudită cu arborele de ceai), Exotic Citrus Mix (cu uleiuri esenţiale de lămâi, mentă, portocal sălbatic), Oriental Spicy Mist (portocal sălbatic, scorţişoară şi eucalipt), Zen Yourself (lavandă, mirt şi tămâie).

ŞI ALŢII
Aer din Carpaţi şi Munţii Stâncoşi

Cert este că, deşi poate părea bizară, ideea orădenilor cu vânzarea aerului nici măcar nu este singulară. Mihai Arsene, un antreprenor din Ilfov, de pildă, a început să îmbutelieze şi să vândă aer colectat din Munţii Carpaţi, la doze care costă 80 lei şi conţin minimum 190 de inhalări.

Arsene a pus pe picioare afacerea cu aer pur în 2018, tot în ideea de a intra pe piaţa asiatică, însă afacerea nu i-a mers foarte bine, anul trecut înregistrând pierderi de peste 80.000 lei. „În lumea sportivă, în schimb, românul l-a îmbrăţişat puternic şi este folosit ca scut împotriva poluării”, a declarat antreprenorul într-un interviu televizat.

Cea mai mare companie de profil este din Canada şi îmbuteliază aer din Munţii Stâncoşi. Vitality Air, lansată în 2014, a pornit după o glumă a celor doi cofondatori,  Moses Lam şi Troy Paquette, care au umplut cu aer o sticlă de plastic şi au vândut-o pe eBay cu 50 de penny, al doilea produs similar fiind cumpărat cu peste 100 de lire sterline. În prezent, compania îmbuteliază, zilnic, peste 4.000 de butelii cu aer, pe care le vinde în cea mai mare parte în China. Aşadar, piaţă există…

 

ebihoreanul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *