A supraviețuit în zone de conflict și și-a găsit sfârșitul într-o arie protejată din Timiș

ors

O pasăre răpitoare care a parcurs o călătorie fabuloasă și-a găsit sfârșitul în țara noastră. Șerparul (Circaetus gallicus), botezat Örs, echipat cu un transmițător satelitar în 2017 de către ornitologii de la Parcul Național Duna-Ipoly din Ungaria, și-a petrecut primul Crăciun în apropiere de Ierusalim, în Cisiordania, și primele zile din anul 2018 nu departe de Mecca, în Arabia Saudită.

Petrece nouă luni din viață în zone de conflict precum: Siria, respectiv Sudan și Sudanul de Sud, unde avea cartierele de iernare. Traversează de două ori Deșertul Sahara și, pe 7 septembrie, la ora 23, transmițătorul emite ultimele date din România, tocmai dintr-o arie protejată – Pădurea Macedonia, din județul Timiș.

Tânărul șerpar încă nu împlinise trei ani de viață. La câteva ore după ce trecuse granița țării noastre zburând dinspre Serbia, fusese electrocutat pe un stâlp electric de medie tensiune.

Anual zeci, probabil, sute de mii de păsări mor în România din cauza electrocutării pe stâlpii liniilor de medie tensiune. Și există peste un milion de stâlpi în țara noastră, în timp ce în alte state, viețuitoarele sunt protejate.

În Ungaria, printr-un acord semnat în 2008, toate companiile furnizoare de energie electrică și-au luat angajamentul de a modifica liniile existente de medie tensiune pentru protejarea păsărilor până în 31 ianuarie 2020.

Grupul Milvus lucrează la rezolvarea problemelor cu care se confruntă păsările în ceea ce privește liniile electrice încă din 1995. Atunci a fost instalat primul suport pentru cuib de barză. Între timp, au fost realizate studii și s-au întreprins acțiuni concrete față de stâlpii care prezentau pericol pentru păsări.

Prin proiecte finanțate de UE, de pildă, pentru conservarea dumbrăvencei, s-a reușit ”neutralizarea” câteva mii de astfel de stâlpi. ”Prin moartea lui, șerparul Örs ne-a arătat că avem mult de lucrat la ospitalitatea față de vizitatorii noștri înaripați și ne condamnă să-i privim corpul căzut lângă stâlpul electric pe care scrie: <<Pericol de moarte!>>”, au transmis reprezentanții Asociației Milvus Transilvania Vest.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *