A înflorit laleaua pestriţă, pe un câmp situat nu departe de Timişoara. Nu o rupeţi!

A înflorit laleaua pestriţă, pe un câmp situat nu departe de Timişoara. Nu o rupeţi!

În urma unei recente deplasări de cercetare pe teren (parte a activității de inventariere și monitorizare multianuală a speciilor rare și periclitate de plante și animale din zona Banatului, desfășurate de Secția Științele Naturii a MNaB), specialiştii de la Muzeul Naţional al Banatului au surprins câteva cadre cu începutul înfloririi lalelei pestriţe, o specie splendidă şi emplematică pentru partea de vest a ţării, monument al naturii, în Rezervația Naturală Lunca Pogănișului.

„Aflată pe teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc, cu o suprafață protejată de 75,50 de hectare, Rezervația Naturală Lunca Pogănișului a fost înființată încă din anul 1974 special pentru a ocroti laleaua pestriță și habitatul în care crește aceasta (păduri de luncă cu stejar pedunculat).

A înflorit laleaua pestriţă, pe un câmp situat nu departe de Timişoara. Nu o rupeţi!

În momentul de față, din cercetările noastre multianuale desfășurate în zona acestei rezervații, am constatat că populația lalelei pestrițe este grav afectată (numărând numai câteva sute de exemplare, regăsindu-se preponderent în zonele cele mai izolate ale rezervației) de activitățile umane, în special de tăieri masive de arbori din interiorul rezervației, suprapășunatul cu oi și depozitarea ilegală a deșeurilor menajere.

Motiv de bucurie – încă înflorește, motiv de profundă îngrijorare – până când…?”, transmite dr. Stretco Milanovici, șeful Secției de Științe ale Naturii la Muzeul Național al Banatului, care a realizat şi fotografiile din rezervaţie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *