A început invazia căpușelor în zona Timișoarei! Circa zece persoane mușcate ajung, zilnic, la Infecțioase

Arad: Sezonul căpuşelor a început cu cel puţin o lună mai devreme, din cauza căldurii

Timișoara și împrejurimile sale sunt din nou invadate de căpușe, iar odată cu vremea bună care a permis ieșirile în zonele verzi, au apărut și primele persoane care le-au căzut victime.

”Zilnic, se prezintă în jur de zece pacienți cu mușcătură de căpușă. În weekend, numărul acestora este mai mare.

Aceste cazuri nu necesită internare. În situațiile în care insecta nu a fost îndepărtată în primele 24 de ore, recomandăm tratament profilactic cu antibiotic pentru o perioadă de trei zile, pentru a contracara pericolul de îmbolnăvire prin boala Lyme”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, îndepărtarea căpușei poate fi făcută fie acasă, fie într-o unitate sanitară.

”Înainte de a încerca extragerea insectei, recomand ca locul respectiv să fie tratat cu iod sau spirt medicinal, deoarece căpușa va ameți și își va relaxa musculatura, fiind mai ușor de îndepărtat.

În cazul în care această operațiune eșuează, iar corpul insectei a fost rupt, se impune apelarea la ajutorul de specialitate al unui chirurg”, a precizat Virgil Musta.

Risc de îmbolnăvire

Potrivit specialistului timișorean, există riscul de îmbolnăvire în urma înțepăturii de căpușă, însă recunoaște că acesta a fost mult amplificat în ultimii ani.

”Insecta poate transmite un microb numit borelia, însă nu toate căpușele sunt parazitate de acesta. Borelioza sau boala Lyme este dată de acest microb.

Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire se vindecă în urma tratamentului, iar unele chiar spontan. Doar un mic procent dintre acestea se cronicizează dând tulburări cardiace, neurologice sau articulare.

Primul semn al îmbolnăvirii de borelioză este apariția pe tegument a unui eritem, o erupție de tip alergic”, a completat Virgil Musta.

Medicii recomandă examinarea cu atenție a întregului corp, în special zona inghinală, pentru a urmări primul semn al înțepăturii și anume pata înroșită și întărită de pe piele.

De asemenea, specialiștii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

”Cea mai eficientă metodă de a scăpa de pericolul înțepăturii de căpușe constă în deparazitarea zonelor verzi de către autoritățile locale.

Pacienții noștri susțin că au fost înțepați de căpușe atunci când s-au plimbat prin parcurile din oraș sau la Pădurea Verde.

De asemenea, sfătuiesc toate persoanele care au ieșit în parcuri sau la iarbă verde ca, odată ajunse acasă, să facă un duș și să inspecteze tegumentele.

Dacă în 24 de ore de la înțepătură căpușa a fost îndepărtată, se renunță la tratamentul profilactic”, a conchis Virgil Musta.

Mușcătura este nedureroasă, însă, odata ce insecta se inserează în piele, pot apărea semne de slăbiciune fizică și musculară, simptome care dispar imediat ce capușa este înlăturată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *