Un prinţ, moştenitor a sute de hectare în Timiş, executat silit

printul paul

Reprezentanţii unui birou de executare silită au intrat, joi, cu sprijinul jandarmilor, în locuinţa din sectorul 2 a prinţului Paul de România şi a prinţesei Lia, condamnaţi de o instanţă britanică să îi remită o datorie de 1,8 milioane de lire sterline unui cetăţean britanic.

Executarea silită se face în baza unei decizii definitive pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în 16 iunie 2015.

Joi, executorul judecătoresc a mers la locuinţa prinţului Paul pentru a evalua bunurile astfel încât să se stabilească dacă acestea pot fi valorificate ca să poată fi recuperat prejudiciul.

Înalta Curte de Justiţie – Divizia Queen’s Bench a decis, la 2 iunie 2010, ca prinţul Paul de România şi prinţesa Lia a României să-i plătească lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline.

Decizia a fost luată în urma acţiunii în instanţă a lui Marco Houston, editorul publicaţiei Royalty Magazin , care a susţinut că i-a împrumutat pe prinţul Paul şi prinţesa Lia cu suma de 1,8 milioane de lire, pe care aceştia nu au mai înapoiat-o, potrivit stirileprotv.ro.

Pe 14 octombrie 2014, Tribunalul Bucureşti a recunoscut decizia instanţei britanice şi a încuviinţat executarea acesteia pe teritoriul României. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut în 16 iunie 2015 decizia Tribunalului, dând o decizie definitivă în sensul punerii în executare a hotărârii Curţii britanice.

Prinţul Paul a susţinut, într-un comunicat transmis prin biroul său de presă, că nu are cunoştinţă despre procesul de la Londra, unde nu ar fi fost citat.

El a mai afirmat că Marco Houston este cel care îi datorează suma de 2.018.568 de lire sterline, în baza unui contract de împrumut autentificat de notarul public John Bower din Londra, în data de 8 octombrie 2007 şi garantat cu o ipotecă instituită asupra unui imobil al lui Houston din Londra.

conac baloc

Vă reamintim că printul Paul de Romania a revendicat la Conacul regal din Banloc, Timis, peste 770 de hectare de teren agricol si 537 de hectare de padure, „cu tot inventarul existent, precum si constructii accesorii”.

Potrivit reprezentantilor primarie comunei,revendicatorul este indreptatit sa primeasca, in baza hotararii definitive a instantelor judecatoresti, o suprafata de padure, conform cotei de mostenire care ii revine. Dupa inventarierea prevazuta de Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, acestuia urmeaza sa i se restituie 216 hectare de padure, cu care va fi pus in posesie, in perioada urmatoare.

Primarul Cornel Tota a declarat, totodata, ca printul Paul revendica si castelul, iar zece hectare de teren apartinand parcului din jurul sau solicita sa fie asimilate padurii. Actualmente, Conacul regal de la Banloc este concesionat de catre consiliul local Mitropoliei Banatului, care ar fi dorit sa-l transforme intr-o tabara ecumenica.

 

Conacul regal din Banloc ar putea fi transformat in casa de vanatoare

Se pare ca printul Paul Lambrino vrea sa transforme fostul conac intr-o casa de vanatoare, lucru de care nici nu doreste sa auda insa actualul primar al comunei.

Conacul regal din Banloc a fost ridicat, in stil Renaissance, in anul 1759, fiind achizitionat de sora regelui Carol al II-lea, principesa Elisabeta a Greciei, in anul 1935. Regina Elisabeta a fost nu doar proprietara castelului, ci si a unei mari suprafete de teren, cu orezarie si pescarie, a unor herghelii, a unor parcuri si gradini renumite. In 1948, a fost obligata de autoritatile comuniste sa plece in exil, iar conacul a devenit, pe rand, casa de batrani sau orfelinat, apoi a intrat in posesia fostului IAS.

mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *