Un tânăr de 34 de ani scrie o poveste de succes a agriculturii din Banat

Fermierii din Nădlac anunță proteste. Zeci de utilaje se vor deplasa cu viteză redusă, îngreunînd accesul la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2

Se spune că agricultura este cea mai riscantă afacere, pentru că nu ştii niciodată, atunci când pregăteşti terenul pentru semănat, care vor fi condiţiile meteo şi în cele mai multe cazuri preţul produsului este o mare necunoscută.

CITEŞTE ŞI:  Gest extrem. Un medic de la un spital din Timiş a încercat să se sinucidă!

Totodată, se ştie că nu e o activitate uşoară, pentru că trebuie să i te dedici trup şi suflet dacă vrei să obţii randament.

CITEŞTE ŞI: Într-o comună din Timiş se încheie etapa marilor investiții

Am întâlnit, însă, şi fermieri care nu au vreo apăsare de tipul ăsta, pentru că îşi îndrăgesc ocupaţia, se pricep foarte bine la ceea ce fac şi, ca atare, culeg din plin roadele. Cosmin Petrovici, din Foeni, este un foarte bun exemplu. Are doar 34 de ani şi este la cârma unei exploataţii de dimensiuni medii. El a atras deja, de când a preluat afacerea, două finanţări europene şi este pe cale să o obţină pe cea de a treia. „Îi aud pe alţi agricultori, atât cunoscuţi, cât şi dintre cei care apar la televizor, la emisiuni precum «Viaţa satului», cum se plâng de diferite greutăţi pe care le întâmpină. Nu îi înţeleg deloc, pentru că sunt foarte multe oportunităţi de care poţi să profiţi în acest domeniu”, ne spune fermierul.

CITEŞTE ŞI: Carnagiu pe un drum naţional. Patru persoane au murit pe loc, alte trei au fost rănite. A fost activat planul roşu de intervenţie

Drumul către afacerea agricolă, un pic ocolit

Familia Petrovici din Foeni scrie una dintre poveştile de succes ale agriculturii din Banat. Asta cu toate că îşi desfăşoară activitatea într-o zonă care a fost afectată puternic de inundaţiile din 2005, când şi-a pierdut nu doar culturile în întregime, ci şi aproape toată casa.

Viorel şi Cosmin Petrovici, tată şi fiu, ambii agricultori de succes şi cu experienţă în atragerea de finanţări europene
Viorel şi Cosmin Petrovici, tată şi fiu, ambii agricultori de succes şi cu experienţă în atragerea de finanţări europene

A avut puterea s-o ia de la capăt, a valorificat multe oportunităţi şi a putut depăşi, astfel, şi momentele dificile de care nu a fost scutită. Anul trecut, de pildă, o parte din locuinţă le-a fost mistuită de flăcări, dar oamenii au reuşit să o refacă foarte rapid. „Cu veniturile din agricultură nu ne-a fost greu să o reclădim”, ne relatează Cosmin Petrovici.

El lucrează în agricultură de când se ştie, iar cunoştinţele de bază le-a dobândit de la bunicul şi de la tatăl său. Totuşi, după ce şi-a finalizat studiile la colegiul de institutori, deşi şi-a exprimat dorinţa să rămână fermier, părinţii nici n-au vrut să audă. „Întâi să faci o facultate şi după aia faci ce vrei tu”, l-a îndrumat tatăl, astfel că a urmat studii superioare în educaţie fizică şi sport.

Apoi, a activat timp de şase ani ca învăţător la şcoala din comună. „După serviciu dădeam şi eu o mână de ajutor la muncile agricole, dar după un timp mi-am dat seama că îmi rentează mai bine să mă ocup numai de agricultură. Tata avea nevoie tot mai des de ajutor, aşa că am renunţat la meseria de învăţător.

În 2013, m-am instalat la conducerea unei exploataţii. Am primit pământ de la tata şi, astfel, am reuşit să obţin o finanţare de 40.000 de euro, ca tânăr fermier. După aceea, prin altă finanțare din fonduri europene, destinată modernizării exploatațiilor agricole, am achiziționat un tractor și o semănătoare de păioase.

Acum, intenționez să atrag o finanțare pentru un proiect și mai mare, ca să/mi cumpăr un nou tractor și o gamă completă de utilaje. Mulți spun că e foarte stresant, din cauza birocrației, să te înhami la proiecte finanțate nerambursabil. Este adevărat că nu este ușor, dar merită. Eu, de exemplu, am angajat o firmă de consultanță care este foarte bună, deși e scumpă. Contează că își face bine treaba. Atragerea fondurilor europene este o facilitate de care este bine să profite fermierii într-un număr cât mai mare”, susține Cosmin Petrovici. În paranteză fie spus, tatăl lui a reuşit şi el, cu mai bine de un deceniu în urmă, să obţină bani nerambursabili, prin programul SAPARD.

Perseverenţă, dar şi informare permanentă

Exploatația tânărului fermier, de 103 hectare, este axată pe cultura mare, la fel ca a tatălui său, Viorel Petrovici, care deține 106 hectare. „Căutăm să ne extindem, pentru că merită, deoarece doar pe suprafeţe mari poţi să îţi estompezi cheltuielile şi să îţi amortizezi investiţiile în utilajele performante, care sunt foarte scumpe”, ne explică tânărul.

Cosmin Petrovici are câteva hobby-uri pentru care reuşeşte să-şi rezerve timp, confecţionarea trofeelor de vânătoare fiind unul dintre ele
Cosmin Petrovici are câteva hobby-uri pentru care reuşeşte să-şi rezerve timp, confecţionarea trofeelor de vânătoare fiind unul dintre ele

A fost un an agricol dificil, şi în ceea ce priveşte condiţiile de piaţă, dar asta nu i-a afectat semnificativ businessul, pentru că a obţinut producţii foarte bune. Mai exact, în medie 6.400 de kilograme de grâu la hectar, 11.000 kg/ha la porumb şi 3.100 kg/ha la floarea-soarelui. Cosmin Petrovici nu este genul de tip care se plafonează.

Cu toate că are cunoştinţe solide în domeniul agrar, participă la foarte multe prezentări şi simpozioane, unde se consultă şi cu confraţii în privinţa soiurilor, hibrizilor sau tehnologiilor mai noi. Se documentează foarte mult şi de pe internet, precum şi din lucrări de specialitate, deoarece urmăreşte mereu performanţe mai bune. „Acum, în perioada iernii, citesc foarte multe materiale despre agricultură.

Îmi place să fiu tot timpul la curent cu noutăţile care apar”, susţine el. Ce sfaturi le-ar da tinerilor care doresc să intre în branşa fermierilor? „Să fie conştienţi că e nevoie de multă muncă. De asemenea, e nevoie de atenţie dacă doreşti să îţi extinzi afacerea.

Nu merge dintr-o dată, totul trebuie făcut treptat, dar cu perseverenţă”, afirmă el. Ne mai spune că sunt perioade în care nu are deloc timp liber, dar nu este tot timpul aşa. Are câteva hobby-uri, cele de căpătâi fiind vânătoarea şi pescuitul, şi găseşte suficient timp pentru ele.

În plus, este foarte pasionat de confecţionarea trofeelor de vânătoare, devenind foarte bun şi în această ocupaţie. Asta cu toate că, după cum ne mărturiseşte, îi este greu să o transforme într-un al doilea business, pentru că trofeele nu se prea caută în ţara noastră.

Dar, până la urmă, pentru el contează să facă ceea ce îi place şi este unul dintre norocoşii care este pe picioarele lui conducând o afacere agricolă care l-a atras dintotdeauna şi pe care e hotărât să o dezvolte pe cât îi stă în putere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Un tânăr de 34 de ani scrie o poveste de succes a agriculturii din Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *