Bani grei puși la bătaie pentru procesarea și marketingul produselor agroalimentare

afirpma21 1

Lansarea unui instrument de finanțare prin care poate fi atrasă o sumă nerambursabilă de 1,5 milioane de euro este în pregătire. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, pe site-ul său oficial, www.afir.info, ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cuantumul finanțării pornește de la 600.000 și poate ajunge la 1,5 milioane de euro pentru un proiect. Ghidul și anexele sale cuprind toate consiționalitățile pe care trebuie să le întrunească beneficiarii, precum și informațiile complete legate de depunerea cererilor de finanțare. AFIR va deschide sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în data de 8 octombrie, la ora 9,  iar termenul-limită până la care pot fi depuse cererile este 7 ianuarie 2022, ora 16.

Alocarea nerambursabilă, în  funcție de beneficiar și de investiție

Suma care poate fi obținută diferă în funcție de tipul de beneficiar și de investiția propusă. Astfel, pentru microîntreprinderi și întreprinderile mici, alocarea nerambursabilă este de maximum 800.000 de euro pentru investițiile noi eligibile în cadrul fișei submăsurii și de 600.000 de euro pentru modernizarea sau extinderea unor capacități.

Întreprinderile mijlocii au posibilitatea aceesării unei finanțări în valoare de 1,2 milioane de euro pentru investițiile, respectiv de un milion de euro 1.000.000 de euro pentru modernizare sau extindere. Pentru alte întreprinderi și forme asociative, valoarea sprijinului crește la 1.500.000 de euro în cazul investițiilor și la 1,20 milioane de euro pentru proiectele care includ doar modernizări sau extinderi.

Alocarea bănească nerambursabilă disponibilă prin această submăsură este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și diverse forme asociative și de 40 la sută pentru alte întreprinderi. În cazul investițiilor colective, însă, sprijinul nerambursabil poate fi mai mare cu 20 de procente.

Solicitantul trebuie să respecte o serie de condiții minime pentru a accesa fondurile disponibile prin această linie de finanțare, ca de pildă: să desfășoare activități economice ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică română; să acționeze în nume propriu și să asigure surse financiare stabile și suficiente, necesare cofinanțării pe tot parcursul implementării investiției.

Activități pentru care se poate primi finanțarea

Printre activitățile finanțabile în cadrul submăsurii 4.2 se numără înființarea, extinderea, modernizarea, dotarea unităților de procesare plante proteaginoase (de exemplu: mazăre, fasole, soia, linte, năut, bob, arahide, floarea soarelui, dovleac etc.), dar și pentru alte produse decât plantele proteaginoase, ca materie primă de bază. De asemenea, sunt eligibile investițiile în colectarea materiei prime, depozitarea acesteia sau a produselor finite, marketingul (etichetare, ambalare și alte operațiuni specifice), precum și investiții pentru comercializarea produselor doar ca o componentă secundară a proiectului.

Se poate finanța, de asemenea, extinderea și modernizarea de rețele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare, comercializare (componentă secundară), precum și îmbunătățirea controlului intern al calității și conformarea cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare.

Este eligibilă în cadrul submăsurii 4.2, totodată, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei, geotermală), a energiei produsă cu ajutorul pompelor de căldură, în cadrul unității în care se desfășoară o activitate finanțată prin proiect exclusiv pentru consumul propriu, însă doar ca o componentă secundară a planului de afaceri.

Întreprinzătorii potențialii beneficiari ai finanțărilor din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara pot contacta, pentru detalii, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, nr. tel. 0256.250.200, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *