Studenții UPT pot primi între 40.000 și 200.000 de euro pentru a-și înființa start-up-uri

upt 2

Studenții admiși la Universitatea Politehnica Timișoara au o șansă în plus pentru a-și dezvolta spiritul antreprenorial. Universitatea va derula două proiecte prin care tinerii pot primi finanțare europeană pentru start-up-uri. Unul se adresează exclusiv studenților, celălalt este destinat celor care provin din mediul rural. Astfel, tinerii care doresc să pornească o afacere pot primi de la 40.000 de euro până la 200.000 de euro, în funcție de numărul de angajați.

Universitatea Politehnica Timișoara a câștigat în acest an două proiecte cu finanțare europeană ce însumează aproape cinci milioane de euro. Unul dintre acestea este prin programul INNOTECH STUDENT, prin care studenții pot primi o finanțare de până la 100.000 de euro, cel de-al doilea face parte din Axa prioritară 4. Incluziunea socială și combaterea sărăciei, prin care tinerii din mediul rural, care vor să își deschidă o afacere, pot accesa până la 200.000 de euro. În ambele proiecte, valoarea finanțării este în funcție de numărul de persoane angajate.

În cadrul proiectului INNOTECH STUDENT, specialiștii universității vor pregăti peste 300 de studenți, care au spirit antreprenorial și vor să își deschidă o afacere. Ei vor participa la cursuri de antreprenoriat și vor învăța cum se face un plan de afaceri, cum se administrează un business și vor efectua stagii de practică în companiile din domeniile unde vor ei să activeze. Fiecare tânăr trebuie să își asume că va angaja cel puțin două persoane pentru a primi 40.000 de euro, suma putând ajunge până la 100.000 de euro dacă va avea minimum cinci angajați.

Al doilea proiect accesat de Universitatea Politehnica Timișoara este pentru susținerea și dezvoltarea întreprinderilor sociale din mediul rural și are o finanțare totală de aproape trei milioane de euro. Astfel, tinerii pot obține finanțări de până la 200.000 de euro, dacă în cadrul afacerii vor crea șapte locuri de muncă, dintre care cinci să fie ocupate de tineri NEETs. Fondurile sunt alocate pentru firme ce vor activa în domeniul prelucrării și comercializării produselor agricole.

În ambele proiecte tinerii primesc 75 la sută din sumă la început, iar de restul finanțării beneficiază în momentul în care îndeplinesc anumiți indicatori prevăzuți în planul de afaceri.

„Faptul că îi încurajăm pe studenți să își deschidă o afacere înseamnă mai multă creativitate în unele domenii, înseamnă o abordare diferită și orientată spre angajarea altor tineri, iar în final va duce la o concurență care este tot timpul benefică în piață. De asemenea, acest ajutor financiar pentru cei care își deschid un start-up le va da încredere în forțele proprii, dar și curajul de a-și pune în practică ideile. În prezent, firmele existente în piață – create de absolvenții noștri – colaborează cu companii mari și dezvoltă împreună produse de succes”, a subliniat rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *