
9.000 de persoane cu greutate, în Timiș
Oficial, avem 9.000 de persoane cu obezitate în Timiș. Neoficial, numărul lor este cu mult mai mare. Obezitatea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, pentru accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecțiunile articulare, problemele respiratorii și anumite tipuri de cancer, afecțiuni care, cumulate, cauzează cel mai mare număr de decese, în fiecare an, la nivel mondial.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Dr. Victor Babeș” Timișoara și-a propus realizarea unor conferințe menite să crească gradul de conștientizare asupra riscurilor obezității și de promovare a unui stil de viață sănătos.
Obezitatea nu este doar o chestiune de aspect fizic sau de control al greutăţii, obezitatea reprezintă o afecţiune medicală ce poate avea multiple repercusiuni asupra sănătăţii.
Obezitatea poate fi asociată cu o serie de alte afecţiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecţiuni articulare sau anumite tipuri de cancer.
De asemenea, obezitatea are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, putând provoca stigmatizare socială, scăderea încrederii în sine şi probleme de ordin psihologic.
„Atunci când ne referim la obezitate, vorbim, din punct de vedere pneumologic, în primul rând, de sindrom de apnee în somn. Dar și de riscul de hipertensiune pulmonară, trombembolism pulmonar, exacerbarea unor patologii pulmonare existente, de exemplu, astmul bronșic, creșterea infecțiilor respiratorii, etc.
Estimările noastre spun că numărul celor diagnosticați cu obezitate va crește în următorii 10 ani, astfel încât acesta va ajunge la 35% în rândul adulților, în România.
Obezitatea reprezintă o problema de sănătate publică. Din păcate, măsurile luate de autorități nu sunt îndeajuns. De aceea, este nevoie o implicare mai mare în promovarea unor campanii de educație medicală pentru a combate această adevărată pandemie”, a precizat prof. dr. Cristian Oancea, prorectorul UMF „Victor Babeș” Timișoara.
Recent a fost lansat cel de-al şaselea Atlas Mondial al Obezităţii care analizează principalele boli cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip II şi cancerul) şi proporţiile acestor boli care pot fi atribuite unui indice de masă corporală ridicat (supraponderalitate şi obezitate) la vârsta adultă.
Dintre cei 41 de milioane de adulţi care mor în fiecare an din cauza bolilor cronice netransmisibile, 5 milioane sunt cauzate de un Indice de Masă Corporală (IMC) mare (mai mare sau egal cu 25 kg/mp).
Aproape 4 milioane dintre acestea sunt cauzate de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet şi cancer.
Pe scurt, cei mai mulţi oameni care trăiesc cu boli cronice netransmisibile şi mor din cauza acestora au un IMC ridicat, iar majoritatea deceselor cauzate de bolile cronice netransmisibile au loc la persoane din medii cu resurse mai scăzute şi ţări în curs de dezvoltare.
Pe baza tendinţelor actuale, până în 2035 se estimează că peste 750 de milioane de copii (cu vârste între 5 şi 19 ani) vor trăi cu supraponderalitate şi obezitate, măsurată prin indice de masă corporală. Acest lucru echivalează cu doi copii din fiecare cinci la nivel global, iar cei mai mulţi dintre aceşti copii vor trăi în ţările cu venituri medii.
Fără acţiuni majore şi coordonate, ratele de obezitate vor continua să crească, iar din ce în ce mai mulţi oameni vor muri prematur din cauza obezităţii sau a uneia dintre bolile atribuibile obezităţii. Mai mult, bolile cronice netransmisibile asociate cu obezitatea, care odinioară erau întâlnite doar la adulţi, devin tot mai comune la vârste mult mai tinere.
CITEȘTE ȘI: Voleiul timișorean continuă să producă talente
Estimările pentru nivelurile globale ale IMC ridicat sugerează că aproape 3,3 miliarde de adulţi ar putea fi afectaţi până în 2035, comparativ cu 2,2 miliarde în 2020. Aceasta reflectă o creştere de la 42% dintre adulţi în 2020 la peste 54% până în 2035.
Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 19 ani, care se confruntă cu un IMC ridicat, cifra creşte de la 22% (430 milioane) la peste 39% (770 milioane) până în 2035.
Astăzi, nicio ţară din lume nu este pe cale să atingă obiectivul de „oprire a creşterii” prevalenţei obezităţii până în 2030, aşa cum a fost stabilit în 2013 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Până în 2035, peste jumătate din populaţia lumii va fi peste o greutate normală. Majoritatea acestor persoane se vor afla în ţări cu venituri medii, unde obezitatea nu este adesea bine înţeleasă şi lipseşte capacitatea de a o aborda.
Peste 65% dintre adulţii care trăiesc cu obezitate la nivel global proveneau din ţări cu venituri mici şi medii în 2020, iar aceasta este de aşteptat să crească la 7 din 10 adulţi cu obezitate în 2030.