Papa Francisc și-a cerut scuze pentru că ar fi folosit un limbaj homofob. „Nu a avut niciodată intenţia de a jigni”

Papa Francisc și-a cerut scuze pentru că ar fi folosit un limbaj homofob. „Nu a avut niciodată intenţia de a jigni”

Papa Francisc și-a cerut scuze pentru că ar fi folosit un limbaj homofob. „Nu a avut niciodată intenţia de a jigni”

Papa Francisc, căruia i s-a atribuit pe scară largă că ar fi folosit un cuvânt extrem de dispreţuitor pentru a descrie comunitatea LGBT, nu a intenţionat să folosească un limbaj homofob.

Îşi cere scuze tuturor celor care s-au simţit jigniţi de acesta, a declarat marţi Vaticanul, relatează Reuters, care precizează că este extrem de rar ca un papă să prezinte scuze publice.

„Papa nu a avut niciodată intenţia de a jigni sau de a se exprima în termeni homofobi şi îşi cere scuze celor care s-au simţit jigniţi de folosirea unui termen semnalat de alţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

Presa italiană a relatat luni că Papa Francisc a folosit termenul italian „frociaggine”, care se traduce prin „poponari”, în timp ce le spunea episcopilor italieni că se opune în continuare admiterii persoanelor gay în preoţie.

Site-ul italian de bârfe politice Dagospia a fost primul care a relatat despre presupusul incident, despre care se spune că ar fi avut loc la 20 mai, când suveranul pontif s-a întâlnit cu episcopii italieni în spatele uşilor închise.
Cotidianul Corriere della Sera a citat episcopi anonimi care se aflau în sală, sugerând că papa, ca argentinian, s-ar putea să nu-şi fi dat seama că termenul italian pe care l-a folosit era ofensator.

CITEȘTE ȘI: Orașele timișene își sărbătoresc copiii

Matteo Bruni a precizat că Francisc este la curent cu diferitele articole de presă apărute.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a reiterat că papa rămâne angajat în favoarea unei Biserici primitoare pentru toţi, în care „nimeni nu este inutil, nimeni nu este de prisos, (unde) există loc pentru toată lumea”.

„Șocant și dureros” pentru mulți

Cu toate acestea, remarca atribuită papei a provocat şoc şi consternare.

Marianne Duddy-Burke, şefa grupului pentru drepturile catolicilor LGBT DignityUSA, a spus că remarcile papei au fost „şocante şi dureroase pentru mulţi, în special pentru nenumăraţii preoţi homosexuali care au slujit cu credinţă şi binevoinţă poporul lui Dumnezeu”.

„Din nefericire, chiar dacă a fost intenţionat ca o glumă, comentariul papei dezvăluie profunzimea prejudecăţilor anti-gay şi a discriminării instituţionale care încă există în biserica noastră”, a adăugat Duddy-Burke.

Vito Mancuso, un teolog italian şi fost preot, a declarat pentru cotidianul La Stampa că limbajul lui Francisc este „josnic şi surprinzător, pentru că intră în contradicţie flagrantă” cu mesajele sale anterioare privind problemele LGBT.

Papa, creditat pentru deschidere față de comunitatea LGBT

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a fost creditat cu deschideri substanţiale faţă de comunitatea LGBT în timpul papalităţii sale de 11 ani. În 2013, la începutul papalităţii sale, el a făcut o declaraţie ce a stârnit multă vâlvă: „Dacă o persoană este homosexual şi îl caută pe Dumnezeu şi are bunăvoinţă, cine sunt eu să judec?”.

Anul trecut, el a permis preoţilor să binecuvânteze membrii cuplurilor de acelaşi sex, declanşând o reacţie conservatoare substanţială.

În 2018, Papa Francisc a recunoscut că a făcut „greşeli grave” în gestionarea crizei abuzurilor sexuale din Chile, unde iniţial a respins ca fiind calomnii acuzaţiile împotriva unui episcop suspectat că a protejat un alt preot prădător sexual.

„Îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am jignit şi sper să o pot face personal în următoarele săptămâni, în întâlnirile pe care le voi avea (cu victimele)”, a scris el într-o scrisoare adresată episcopilor chilieni.

Sursa stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *