50.000 de euro la dispoziția tânărului care preia frâiele unei ferme

ferma

Tinerii care preiau frâiele unei afaceri agricole primesc 50.000 de euro dacă au un plan de business viabil. Facilitatea e disponibilă chiar din 1 iulie, o dată cu deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor prin submăsura 6.1 din cadrul Programului Național pentru Dzvoltare Rurală (PNDR). Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat  că sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri ca șefi de exploatație va fi relansat chiar de astăzi, instrumentul financiar având o alocare care totalizează 20 de milioane de euro.

”Scopul acestei submăsuri este de a sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi sau producători unici a unei explotații agricole. Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 de euro. Este forma de sprijin pentru anul acesta care poate fi accesată de un tânăr fermier. Pentru Programul Național Strategic 2021-2027, cu siguranță vor apărea și alte măsuri, inclusiv pentru cumpărarea de utilaje, măsuri care au fost și-n PNDR-ul actual, dar unde fondurile s-au epuizat, a declarat Oros.

Alocarea totală prin submăsura 6.1 ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” se cifrează la 43,022 milioane de euro, sumă din care circa 20 de milioane de euro se va direcționa către tinerii români din diaspora care vor să se întoarcă în țară ca să demareze un business agricol.

Obiectivele submăsurii 6.1 constau în creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă în poziția de conducători de exploataţie, fiind încurajați, totodată, să devină competitivi, să se asocieze și să participe la lanţurile alimentare integrate, dar și să-și optimizeze managementul. Se urmărește, totodată, încurajarea tinerilor și a familiilor de a rămâne sau chiar a se stabili în mediul rural.

Cine și în ce condiții beneficiază de bani

Beneficiari pot fi tinerii fermieri – adică persoanele care au vârsta de până la 40 de ani în momentul depunerii cererii,în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 – care se instalează ca unici șefi de exploatație agricolă. De asemenea, ajutorul poate fi obținut de persoana juridică în care un tânăr se instalează împreună cu alți fermieri de cel mult 40 de ani și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective.

Sprijinul nerambursabil, de maximum 50.000 de euro, se va acorda în două tranșe, astfel: 75 la sută din cuantumul sprijinului, la primirea deciziei de finanțare; 25 la sută în cel mult trei ani trei ani de la primirea deciziei.

Pentru mai multe informații legate de submăsura 6.1 poate fi accesat web-site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, portal.afir.info. Totodată, potenţialii beneficiari din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin şi Hunedoara pot contacta Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, cu sediul în Calea Buziaşului nr. 11 A, nr. tel. 0256. 250.200, e-mail: [email protected].


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *