30 de ani de la Revoluție: 22 decembrie – dictatorul a fugit, mii de oameni în stradă, sub tiruri de gloanțe

22 decembrie

În 22 decembrie 1989  Nicolae Ceausescu a fost forțat să fugă cu un elicopter, după un miting convocat pentru ca oamenii să-și arate solidaritatea cu regimul comunist și să condamne libertatea câștigată la Timișoara. Totul s-a întors însă împotriva lui.

CITEȘTE ȘI: Alertă: Muntenegru desfășoară trupe la frontieră

22 decembrie este Ziua victoriei revoluţiei, pornite la Timişoara. Milioane de oameni au ieşit pe străzi,  însă bucuria a fost întunecată, după câteva ore, de gloanţele care au început să şuiere din nou.

După ora 18.00 și în tot cursul serii și al nopții, elemente necunoscute deschid focul simultan în mai multe puncte din București. Se înregistrează victime în rândul armatei și populației civile. Sediul Televiziunii este atacat în forță și pentru puțin timp emisia este întreruptă; se trage și în Piața Republicii fiind vizat sediul Comitetului Central; la fel, unitatea militară care păzea Palatul Primăverii este atacată de grupuri de diversioniști. În schimbul de focuri din Piața Republicii, trăgându-se din clădirea fostului Palat Regal ce adăpostea Muzeul de Artă spre clădirea CC al PCR și asupra mulțimii din piață, este incendiată clădirea Bibliotecii Centrale Universitare.

În seara zilei se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale care preia întreaga putere în stat cu scopul „instaurării democrației, libertății și demnității poporului român”. Acesta are o structură provizorie formată din 39 de persoane.

Oamenii au continuat să moară împușcați și în zilele următore. A fost perioada „teroriștilor” care atacau instituții publice sau simpli trecători.

Între timp, la Timișoara, populația orașului este pentru a șaptea zi tot în stradă. Delegații de revoluționari sunt trimise, pentru a solicita sprijin în orașele importante din zonă: Arad, Lugoj, Caransebeș. Spre seară, grupuri de diversioniști declanșează atacuri asupra locațiilor strategice din oraș și asupra unităților militare. Se trage, din nou, pe străzi.

La Timișoara, în perioada 16 – 21 decembrie au fost 73 morți și 296 răniți, iar  după 22 decembrie  – 20 morți și 77 răniți.

Pe durata Revoluției, potrivit datelor oficiale, numărul decedaților și mutilaților prin împușcare, înainte de 22 decembrie 1989, este de aproximativ 7 ori mai mic decât cel al victimelor înregistrate după această dată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *