200 de vietnamezi le-au dat ţeapă angajatorilor timişeni

muncitori asiatici 2

Patronul român care aduce lucrători asiatici, suportând costuri însemnate, nu are, din păcate, garanţia că va beneficia de serviciile acestora. Numai în judeţul Timiş, circa 200 de vietnamezi şi-au fentat deja angajatorii, pentru că după ce-au sosit pe plaiuri bănăţene şi au obţinut dreptul de rezidenţă, respectiv pe cel de muncă, au încercat să-şi ia tălpăşiţa spre alte ţări. După ce asiaticii în cauză au încercat, în mai multe grupuri, să treacă ilegal frontiera şi au fost prinşi, majoritatea au declarat că intenţionau să ajungă în Germania, iar unii în Cehia.

Din partea Ambasadei, doar promisiuni

„Doar cu lucrătorii aduşi din Vietnam am avut până în prezent probleme. Au fost mai multe cazuri în care cei care au fost aduşi de angajatori din Timiş din această ţară asiatică au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră în zona fâşiei, ei spunând că aveau de gând să ajungă în Germania sau chiar în Cehia, unde ar fi mai bine plătiţi decât la noi.

Aproximativ 200 de vietnamezi au fost în această situaţie, în Timiş. Aşadar, este un număr însemnat, iar problema a intrat şi în atenţia Serviciului pentrui Imigrări, dar reprezentanţii firmelor păgubite ne-au sesizat şi pe noi. Deoarece costurile pe care le suportă angajatorii pentru recrutarea asiaticilor şi pentru transportul lor spre România sunt însemnate, am luat legătura cu reprezentanţi ai Ambasadei Vietnamului şi am propus să se găsească o formă de despăgubire a firmelor. De principiu, reprezentanţii diplomatici au fost de acord cu o astfel de soluţie, dar până în prezent nu au luat vreo măsură”, susţine Pavel Kasai, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş.

Patronii n-au nicio garanţie

Vietnamul, Nepalul, Sri Lanka şi Filipine sunt ţările din care numeroşi muncitori sunt angajaţi în ultima perioadă de firmele româneşti confruntate cu o criză teribilă a forţei de muncă, fenomenul resimţindu-se cu precădere în zona de vest a ţării noastre. Sunt, însă, mai ieftini asiaticii decât românii?

Nici vorbă, deoarece angajatorul suportă cheltuieli majore atât pentru recrutarea asiaticilor, pe bază de contract cu o firmă specializată în resurse umane, cât şi pentru formalităţile pentru obţinerea documentelor necesare pentru ca lucrătorii respectivi să poată locui şi munci în România. Cheltuielile patronului român mai includ atât transportul din ţara de origine, cât şi cazarea şi o masă pe zi pentru muncitorii asiatici, care se bucură ulterior de toate drepturile conferite de legislaţia naţională a muncii, exact ca în cazul salariaţilor autohtoni.

Cu toată bătaia de cap şi cheltuiala pe care o suportă, angajatorul nu are vreo garanţie certă că-i va folosi pe asiaticii recrutaţi, aceştia putând oricând opta pentru oferte mai bune sau, ca în cazul sutelor de vietnamezi care şi-au fentat patronii din Timiş, pot recurge şi la fuga spre ţări unde sunt mai bine plătiţi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “200 de vietnamezi le-au dat ţeapă angajatorilor timişeni

  1. Zgarcitu’ intodeuna pierde mai mult 😉 Patronii astia rromanasi jmecheri cu carute scumpe is niste infatuati complexati, cam ca si aia ce arunca marfa in loc sa mai scada la pret. Gunoaie bipede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *